3 svar
15 visningar
aiex800 är nöjd med hjälpen!
aiex800 10
Postad: 19 nov 2020

Syra på tröja

Hej jag vet att det här kanske egentligen är fel ställe att fråga men jag hade en lab idag där jag använde följande: saltsyra, natrium hydroxid och btb. Jag fick någon av dessa på min ljus blåa tröja så de blev grönt där kemikalien hamnade. Jag undrar vad det var som kan ha hamnat på tröjan och om det går att få bort på något sätt och om det bara går att tvätta normalt eller om man måste göra något speciellt. Kan tillägga att jag hade ett förkläde på mig så kan ha varit något annat men det känns inte jätte troligt. 

 

Ber om ursäkt för att det kanske är fel ställe att fråga men viste inte vart annars jag skulle kunna göra det och känns som att någon här kanske vet.

Mest troligt BTB. Om det inte går bort i tvätten är det nog svårt att få bort, tyvärr.

Om du hade fått saltsyra eller natriumhydroxid på kläderna är det troligt att du hade fått en ljus fläck där det eventuellt fräts ett litet hål (talar av egen erfarenhet).

SvanteR 2245
Postad: 19 nov 2020

Är det saltsyra eller NaOH är det svårt att göra något i efterhand. Kanske om man skulle skölja väldigt snabbt efteråt, men jag tror knappt det hjälper heller. Tvätta den och se vad som händer. Har du otur och det är syra kan det ibland bli ett hål efter tvätten också, men det är inte säkert.

aiex800 10
Postad: 19 nov 2020

Okej tack för hjälpen :)

Svara Avbryt
Close