Syror
Hej!
Jag förstår inte riktigt protolys. Vad är det som avgör ifall alla partiklar av ett ämne ska reagera med vatten eller endast några få? Alltså vad avgör om en syra blir fullt protolyserad eller inte i en vattenlösning?
Förstår att protoner avges och tas upp men inte varför exemplevis i HAc så reagerar endast några få HAc med vattnet och resten inte reagerar.
Tack!
ronjalt99 skrev:Hej!
Jag förstår inte riktigt protolys. Vad är det som avgör ifall alla partiklar av ett ämne ska reagera med vatten eller endast några få? Alltså vad avgör om en syra blir fullt protolyserad eller inte i en vattenlösning?
Förstår att protoner avges och tas upp men inte varför exemplevis i HAc så reagerar endast några få HAc med vattnet och resten inte reagerar.
Tack!
Om en syra protolyseras till 100 % så säger man att den är en stark syra. Syror som protolyseras i mindre grad kallas svaga.
Det går att förklara varför en viss syra är stark eller svag (och ungefär hur svag) men då är man på universitetsnivå i kemi. På gymnasiet räcker det att man lär sig de tre vanligaste starka syrorna och utgår från att alla andra syror är svaga, om det inte står annorlunda.