8 svar
43 visningar
eddberlu är nöjd med hjälpen
eddberlu 1775
Postad: 8 apr 13:28

Syror

Skriv formeln för Perklorsyra HClO4 protolys i vatten.

Jag undrar här varför Syre och klor inte löser sig till oxid och kloridjoner? Varför hänger de ihop även efter vätet bildat oxoniumjoner med vattnet?

SpKe 87
Postad: 8 apr 13:41

Perkloratjonen ClO4 är en sammansatt jon, där kloratomen och syreatomerna är kovalent bundna till varandra.

eddberlu 1775
Postad: 8 apr 13:52 Redigerad: 8 apr 13:53

Så långt är jag med då det är 0,5 i elektronnegativitetsskillnad men ser inte hur det förklarar saker :/

Kloratomen i perkloratjonen är inte en kloridjon, utan har oxidationstalet +VII (+7). ALLA syror HA reagerar med vatten enligt protolysformeln HA + H2O <=> H3O+ + A-. Detta gäller även perklorsyra.

eddberlu 1775
Postad: 8 apr 15:58

Okej, så HA är alla syror? Svavel, salpeter och salt ex?

HA står för en syra vilken som helst - A kommer från engelskans "acid". Om man vet vilken syra det är kan man gärna skriva det, men om man vill föra ett generellt resonemang som gäller för alla syror så är beteckningen HA praktisk.

eddberlu 1775
Postad: 9 apr 08:51

Jag fattar fortfarande inte helt hur två ädelgaser reagerar med varandra när de så gärna vill ta till upp elektroner. E helt med på att alla syror reagerar men är inte helt med på varför klor och syre blir en jon. Jag ser det du skrev med att kloridjonen har oxidationstalet +VII men varför?

eddberlu skrev:

Jag fattar fortfarande inte helt hur två ädelgaser reagerar med varandra när de så gärna vill ta till upp elektroner.

Två ädelgaser reagerar inte med varandra, varifrån har du fått den idén?

E helt med på att alla syror reagerar men är inte helt med på varför klor och syre blir en jon. Jag ser det du skrev med att kloridjonen har oxidationstalet +VII men varför?

Nej, kloridjonen Cl- har alltid oxidationstalet -1. Det är kloratomen in kloratjonen som har OT  = -VII. Klor kan bilda många olika föreningar med olika oxidationstal, eftersom det finns d-orbitaler som kan användas för bindningarna. Då får det plats mer än 8 elektroner runt kloratomen.

eddberlu 1775
Postad: 9 apr 09:32

Okej tack!

Svara Avbryt
Close