3 svar
25 visningar
Plugga7 46
Postad: 18 okt 2020

Syror och baser

Vad skiljer en svag bas från en stark bas? ( samt en svag syra från en stark syra). En stark syra kan väl släppa ifrån sig fler vätejoner, men vad gör att den kan göra det?

En syra är et tämne som kan reagera med vatten så att syran blir av med en vätejon, och en vattenmolekyl tar upp den och blir till en oxoniumjon. En stark syra är en syra där ALLA molekyler reagerar  med vattnet. En svag syra är en syra där bara en del av molekylerna reaglerar med vattnet.

Teraeagle Online 11797 – Moderator
Postad: 18 okt 2020 Redigerad: 18 okt 2020

En stark bas är något som reagerar med vatten och fullständigt sönderdelas i hydroxidjoner och något annat. Ibland säger man t.ex. att natriumhydroxid är en stark bas, men det är inte riktigt sant eftersom det är ett salt som redan innehåller hydroxidjoner. Hydroxidjonen är en stark bas. 

Starka baser fungerar inte riktigt som starka syror eftersom starka baser ofta inte kan existera på egen hand. Man kan ha ren svavelsyra som är en stark syra. Sulfidjonen är en stark bas, men man kan inte ha enbart sulfidjoner. De måste sitta ihop med något annat, t.ex. natriumjoner i vattenlöslig natriumsulfid. Oxidjonen och etoxidjonen är två andra starka baser där samma sak gäller.

Plugga7 46
Postad: 18 okt 2020

Tack för era svar, nu förstår jag!

Svara Avbryt
Close