1 svar
269 visningar
harskadetpluggas 44 – Avstängd
Postad: 1 jun 2017 15:46

Syror och baser (Ka & Kb)

Hej! Vi har en lösning av NaCN med koncentrationen 0,02 mol/dm³. pH = 10,77. Formeln för reaktionen blir då: CN⁻ + H2O ⇌ HCN + OH⁻ 

Räknar man på detta får man fram följande: [H3O⁺] = 1,7 * 10⁻¹¹ mol/dm³ och [OH⁻] = 5,89 * 10⁻⁴ mol/dm³.

Man utgår ju från att alla dessa OH⁻ molekyler bildades från reaktionen över och därför kan man räkna ut de andra koncentrationerna som då blir: [CN⁻] = 0,019 mol/dm³ och [HCN] = 5,89 * 10⁻⁴.

HCN kan sedan även reagera med vatten enligt: HCN + H2O ⇌ CN⁻ + H3O⁺. Skulle man försöka beräkna syrakonstanten Ka för denna reaktion kan man tydligen INTE ta koncentrationen H3O⁺ i lösningen multiplicerat med en lika stor koncentration CN⁻ som H3O⁺ och sedan dela allt med den koncentration HCN som finns kvar när den minskat med lika mycket som CN⁻ ökat. Jag förstår inte varför! Bildas inte alla H3O+ joner pga denna reaktion? Vilken annan reaktion skulle annars resultera i bildandet av dessa joner? 

Tacksam för svar!

I alla vattenlösningar gäller det att [H3O+][OH-]=10-14 [H_3O^+][OH^-] = 10^{-14} . Om vätecyanid reagerar med vatten så att det bildas cyanidjoner och oxoniumjoner, så kommer dessa oxoniujoner till stor del att reagera med den basiska vattenlösningens hydroxidjoner, så koncentrationen av cyanidjoner kommer inte att vara lika stor som koncentrationen av oxoniumjoner.

När du har pH = 11 ungefär så är koncentrationen av oxoniumjoner så låg att det är mycket bättre att räkna ut Kb K_b istället, och så tar du fram Ka K_a genom sambandet Ka · Kb = 10-14.

Svara Avbryt
Close