3 svar
124 visningar
Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 1 aug 2017 11:55

Ta reda på stjärnos magnetfält

Hej!

I min fysikbok stod det att med hjälp av ett spektum för en stjärna kunde man bland annat få reda på magnetfältet. Problemet är att jag vill veta hur och det stod inte. Så det är min fråga. Hur får man fram en stjärnas magnetfält med hjälp av ett spektrum? 

SeriousCephalopod Online 2693
Postad: 1 aug 2017 12:09 Redigerad: 1 aug 2017 12:15

En stjärna har inte ett magnetfält men man kan tala om magnetfältets styrka säg i ett visst område på ytan. 

Den relevanta artikeln är:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stellar_magnetic_field

 

Kort sagt så påverkas spektrat, ljuset som avges från en gas, av magnetfältet över gasen. Detta eftersom elektroner har magnetiska moment via sitt spin så finns energiskillnader mellan olika elektronkonfigurationer som beror av hur starkt magnetfältet är. Är magnetfältet starkt blir det större hopp mellan spektrallinjerna medan om magnetfältet är svagt så är hoppen mellan dem mindre.

 

(Sedan är solens yta effektivt en gas av främst väte) 

Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 3 aug 2017 12:42

Hej!

Nu har jag läst på lite om Zeeman och stark effekten och jag tror att jag förstår hur det fungerar. Men det jag undrar nu är hur dopplerformeln kan fungera. Zeeman effekten borde ju göra så våglängden förändras vilket gör att man inte bara kan mäta våglängden som kommer från en stjärna och sedan räkna ut hastigheten.

Zeeman effekt: delta E = bohr magneton * B * M

Magnetfältet gör så att hoppen kan bli längre eller kortare. Och det gör så att energin på fotonen blir större eller mindre vilket i sin tur gör att frekvensen ändras (E=hf). Det gör att våglängden ändras (våglängd = c/f). 

Eftersom våglängden ändras pga magnetfältet som plasman på stjärnan skapar borde man väl ta med det i beräkningarna när man ska veta hastigheten på stjärnan. I ergo stod det att  astrofysiker bara mätte våglängden och bara räknade ut hastigheten från det.

Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 6 aug 2017 14:19

Varför tar man inte med Zeeman effekten i beräkningarna med dopplerformeln?

Svara Avbryt
Close