1 svar
34 visningar
Bosolaeter 300
Postad: 8 feb 13:18 Redigerad: 8 feb 19:16

tablett

Hej 

kan jag få en enkel förklaring till de frågor som jag skriver mellan rader? svara gärna i punkter eller i steg vad som sker för enkel förståelse

hur en tablett resar sig i kroppen?

alltså jag vet att det måste vara tillräckligt hydrofil för att lösa sig i mag-tarm kanal men också lipofil för att ta sig över membran, hur kan det vara de båda samtidigt? alltså tas den som hydrofil eller lipofil?

LM sönderfallar och lösas upp i mage, däremot finns det syror eller baser LM, syra LM går till mage där är surt miljö och sker sönderfall är det så att efter sönderfallet de små partiklar inte lösas upp och absorberas direkt redan i mage för att de är oladdade medan den andra delen som är stora partiklar kan lösas upp för att det är PH-värde i mage är lägre än LM? ifall det stämmer så går LM till tarm i laddad form alltså hydrofil, vad händer då isf? den kan inte absorberas i laddad form eller den går genom blodet men den kan inte gå in i lever för att den är inte lipofilt? men då är det inget betydelse för LM!

ifall de stora partiklar inte lösas upp då går de till tarmen där är den basisk miljö och lösa sig snabbt, på då hamnar vi på samma tanke, hur ska de ta sig över lever? binder de sig till plasmaprotein på vägen till lever eller på vägen från lever till olika organ? efter metabolism i lever blir LM lipfilt eller hydrofil? 

förklara gärna på samma sätt om LM är en bas

Det känns jättesvårt att koppla allt detta ihop med LM egenskaper och fysiologiska förändringar, hoppas att jag kan få enkelt svar 

mag1 8747
Postad: 8 feb 20:36

Det är många saker som sker efter varandra, och en del av de förändringar som sker påverkar även senare förändringar, så ja det kan vara lite knepigt att få ihop flödet och sammanhangen.

Dina frågor skulle passa bra som delfrågor i en större seminarieuppgift för t.ex. farmacistudenter. Men det är svårt (rent praktiskt) att beskriva ett motsvarande svar i text här på forumet - det går t.ex. inte att kolla på varandra och stämma av med frågeställaren, om hen är med på varför t.ex. upptaget av ett basiskt läkemedel påverkas av pH i en del av kroppen men inte i en annan.

Man riskerar att inte veta om/när svarsmottagaren fastnar i tankegången, vilket nog gör det knepigt att gå vidare i förståelsen av hela kedjan av händelser. 


Tillägg: 9 feb 2024 09:19

Ingår detta i en kurs du läser, kan det vara en bra idé att försöka gå ihop med några kursare och gå igenom detta tillsammans. 

Svara Avbryt
Close