0 svar
66 visningar
Rexy 67
Postad: 10 nov 2018

Tal - Kritik uppskattas!

Hej!

Vi håller just nu på med ett tal på svenskan - Talet till nationen. Där vi ska skriva om ett problem som vi gärna tycker bör åtgärdas, och gärna våra visioner på dagens samhälle, samt samhället om 10 år. 

 

 

HÄR är våra betygskriterier som förmodligen är relevanta om ni inte är så insatta.

 

Inledning, avhandling, avslutning är pusselbitarna för uppbyggnaden.

 

Här är talet: 

Hej på er, samtliga medborgare.


Ett tryggt och säkert samhälle - det är vad majoriteten av våra medborgare vill uppnå.


Vi i Sverige lever i ett av de mest moderna samhällen i världen. Sverige leder världen med utmärkt infrastruktur, bra sjukvård, bra utbildning, hög innovation och hög jämställdhet. Men precis som allt annat, är ingenting perfekt, och Sverige är inget undantag. Vi som ett samhälle ställs inför vissa problem, och dessa problem skall åtgärdas.


Dessa problem innefattar bland annat den höga kriminaliteten i förorterna, brist på lärare, men framförallt ett väldigt allvarligt, globalt problem - miljöförstöring. Det absolut första steget i att lösa ett problem är att erkänna att det finns ett problem. Det andra steget är att åtgärda dessa problem. Jag som partiledare vill åtgärda det problemet som påverkar oss mest, vilket är miljöförstöring.


I Kina behöver man ha andningsmask på grund av den smutsiga luften, en väldigt stor andel av Östersjön är död, flera länder påverkas redan av översvämningar, flera djur blir utrotningshotade, och Amazonas regnskog blir bara mindre och påverkar fotosyntesen negativt. Min lilla Maja är 7 år gammal, de problem som uppstår i hennes värld är problem som att leksakerna tar slut, att hon inte gillar maten vi lagat, och i värsta fall att hon ramlar och slår sig. Dessa problem går inte att jämföra med de problem som kommer uppstå om vi inte agerar med miljöförstöringen nu, om vi inte rättar till de misstag vi begått. Våra barn ska kunna uppleva de fantastiska naturupplevelser på denna jord, men framförallt ska de kunna bo på Jorden. Och det kommer det inte kunna göra om vi inte åtgärdar det stora miljöproblemet som påverkar oss alla. En sådan förändring tar lång tid, men jag hoppas påbörja processen inom 10 år, och förhoppningsvis kan Maja och hennes kompisar leva tryggt och säkert när de är vuxna.


Om vi går vidare till att åtgärda problemet, Sveriges miljöförstöring är relativt liten jämfört med andra länder, framförallt U-länderna. Därmed är det lönlöst att försöka fin-spetsa våra miljöutsläpp, och istället satsa på internationella hjälpmedel hos de länder som har mest utsläpp, som till exempel Kina, Indien och andra asiatiska länder. Vi kan bland annat hjälpa till med deras finansiering av lokaltrafik eller börja sälja elbilar till dem med rabatterade priser. Vi kan självklart hjälpa dem på fler sätt, men min poäng är att det är lönlöst att försöka förbättra Sveriges miljöförstöring med några få procent, när vi kan förbättra deras miljöutsläpp med flera tiotals procent.


Men ibland är det inte resurserna som det är brist på, som till exempel i USA, där det finns tillräckligt med resurser, men motivationen finns inte på plats. Det vi kan göra då är att ta till med rättsliga medel. Och då de flesta länderna är med i FN, kan vi införa gränser för miljöutsläpp för att få vara kvar i FN. Och de flesta länder vill vara kvar i FN då det är en stor fördel att vara allierade med respektive länder.

 

Alla människor på Jorden har samma mål: att ha en så fin jord som möjligt för våra barn som ska ta över. Men att åtgärda problem som förstör detta målet är inte något alla länder har resurser för. Därför är det viktigt att vi hjälper varandra, vi lever alla på samma planet, och alla kommer så småningom påverkas av miljöförstöringarna.

Svara Avbryt
Close