2 svar
111 visningar
Dualitetsförhållandet 1287
Postad: 16 jun 2020 17:26

Tankeexperiment - relativitetsteorin

Någon cirkulerar runt dig i nästan ljusets hastighet. Samtidigt färdas ett ljus mot dig. Kommer personen som cirkulerar runt dig att se ljuset efter att du ser ljuset? Tiden går långsammare för personen som cirkulerar runt dig och det borde därför ta längre tid för ljuset att nå honom.

SeriousCephalopod 2686
Postad: 16 jun 2020 17:44

Du måste beskriva geometrin mer utförligt. 

Tidsdilation är även generellt symmetrisk så man kan inte säga att tiden går långsammare för den ena utan beror av huruvida händelserna man diskuterar sker på en plats som rör sig eller är i vila relativt en person. 

Rotation är även lite mer komplext än grundläggande relativitet då rotation inte är symmetriskt. Om jag står i mitten av en rondell och någon kör runt i rondellen så upplever personen i rondellen tryckande krafter från bilen medan personen i mitten inte gör det. Båda roterar i geometrisk mening runt varandra men det rör sig inte om två ekvivalenta "perspektiv".

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 16 jun 2020 20:40

Tänk på att acceleration/gravitation kräver allmän relativitetsteori, vilket är något helt annat är den speciella (särskilda )relativitetsteorin.

Svara Avbryt
Close