5 svar
45 visningar
hej1234561 behöver inte mer hjälp
hej1234561 20
Postad: 3 jan 14:04 Redigerad: 3 jan 14:05

Tarmsaft och tunntarmens enzymer

Jag är medveten om att tunntarmens körtlar utsöndrar tarmsaft som innehållet matspjälkningsenzymer, som det bl.a står på 1177. I min lärobok så nämns detta men sedan så framkommer det också att "tunntarmens egna spjälkande enzymer inte blandas med tarminnehållet". Min fråga är då vilka enzymer är det som ingår i respektive del, dvs de som finns i tarmsaften samt tunntarmens "egna enzymer". 

mag1 9668
Postad: 3 jan 14:47

Det är svårt att svara på utan mer av sammanhanget. Om du tar en bild av sidan i boken blir det enklare att läsa och skaffa sig en uppfattning om vad som menas.

hej1234561 20
Postad: 3 jan 14:53

mag1 9668
Postad: 3 jan 15:16

Okej. Det som beskrivs är skillnaden mellan de nedbrytande enzymerna som utsöndras av bukspottskörteln och blandas in i tarmsaften.

Tarmsaften blandas med den delvis nedbrutna maten, som kommer ifrån magsäcken, där knådande, lågt pH och bl.a. pepsin processat maten till en sörja. Till detta utsöndras galla, samt bukspott (den basiska vätskan som utsöndras från bukspottskörteln, som neutraliserar den sura sörjan som kommer ifrån magsäcken, och som innehåller bl.a. amylas, lipas, trypsinogen och andra enzymer).

Detta knådas runt i tarmen, så att allt blandas och enzymerna och gallsalterna kommer åt att hjälpa till att bryta ner sörjan ännu mer. Dessa nedbrytande enzymer (från bukspott och galla) i själva tarminnehållet är anpassade till att bryta ner större delar (t.ex. delar av proteiner) till mindre delar (några hundradelar av ett protein).

Men de bildade bitarna är fortfarande för stora för att epitelcellerna (de celler som täcker insidan av tarmen, och som näringsämnena tas upp igenom) skall kunna ta upp dem. Därför finns det andra enzymer som endast finns vid ytan av epitelcellerna, och dessa enzymer "tunntarmens egna spjälkande enzymer" bryter ner bitarna ytterligare. Det sker tills dess att bitarna är så små att de kan transporteras in i epitelcellerna, och sedan ut från epitelcellerna till blodet och resten av kroppen. Detta sker bl.a. genom diffusion, som det står i din biolgibok.

Lite schematiskt - en köttbulle tuggas i munnen till mindre bitar som sväljs => knådas tillsammans med syra och pepsin i magsäcken, blir till en sörja av delvis nedbrutna proteiner => pressas ut i tolvfingertarmen där pH neturaliseras och trypsin/pepsin m.fl. bryter ner proteinbitarna ytterligare och sörjan späds ut => vid epitelcellerna bryts de korta proteinbitarna ner till aminosyror som tas upp => aminosyrorna släpps ut på andra sidan av epitelcellen och transporteras med blodet till andra celler i kroppen som behöver dessa.

hej1234561 20
Postad: 4 jan 14:36

Så matspjälkningsenzymerna i tarmsaften är det som medföljt från tolvfingertarmen, dvs det från bukspottet?

mag1 9668
Postad: 4 jan 15:36

Ja precis. Sedan finns det enzymer som hålls kvar vid epitelcellerna - de sitter på så vis fast där och kan inte transporteras tillsammans med tarmarnas innehåll.

Svara
Close