4 svar
131 visningar
uteeeepovift är nöjd med hjälpen
uteeeepovift 4
Postad: 21 jan 21:57 Redigerad: 21 jan 22:08

Teknisk fysik spekulation

Hej! har tre funderingar som jag gärna får input på:

1) Tog ett sabattsår efter gymnasiet då jag inte visste vad jag skulle söka. Under de senaste 6 månaderna efter gymnasiet har jag bestämt mig för teknisk fysik (F) då jag gärna vill utmana mig själv och hamna i specialist/chef positioner längre fram. Mina betyg är BI 19.73 och HP 1.45 tänkte därför jag skulle kunna komma in på F i Uppsala då Hp kvoten har legat under 1.45 varje år sedan 2008. I år till min förskräckelse så står det BI 20.78, HP 1.55. Detta pga att antalet sökande var betydligt högre samt att antalet platser var något färre. Finns det något som talar för att nivåerna kommer bli lägre nästa år? Varför var det så många fler sökande iår samt att platserna var färre? Vilka krafter är det som avgör detta och går det att ge en välgrundad gissning om nästa höst?

2) Alternativet är ju att söka teknisk fysik och elektroteknik (Y) i Linköping. Det som skrämmer iväg mig från denna utbildning är dels det låga antagningskravet samt att det även verkar vara mer inslag av elektroteknik vilket inte direkt intresserar mig. Vill helst komma in på universitetet med högst möjliga antagningskrav så man får så ambitiösa och smarta människor som möjligt runt sig och kan därmed lära sig av dem, men även mer prestige i skolan. 

3) Mitt högskoleprov var 1.7 Kvant och 1.2 verb. Mattedelen känns nu redan ganska maxad, det som skiljer mig från 2.0 där är mestadels tur med vilka frågor som kommer. På verbala finns det mycket att hämta däremot, skrev följande på de olika delarna:

13/20 ord, 9/20 läs, 14/20 mek, 20/20 elf. Spenderade lite mer tid på elf än vad man borde göra vilket gjorde att jag inte hade tillräckligt med tid till läs, detta syns tydligt i resultatet. Tidigare har jag fått 16 på läs och 15 på elf, den gången la jag ner ungefär lika mycket tid på båda delarna. Har anmält mig till vårens högskoleprov för att öka mina chanser att komma in på (F) alternativt (I) och nu undrar jag hur jag på bästa sätt förbättrar min verbala del till kanske 1.4-1.5. Är det läsa klassiska böcker, tidningar som gäller eller hur disponerar jag tiden de kommande tre månaderna på bästa sätt?

Calle_K 1473
Postad: 21 jan 23:10

1) Det är svårt att säga huruvida gränsen kommer öka eller minska till nästa år. Det som spelar roll är som du är inne på hur många som söker och hur många de tar in. Runt 2020/2021 gick gränsen upp på de flesta utbildningar då många blev varslade från sina jobb och vill börja studera istället. Du skulle kunna jämföra hur många födda 05 det finns jämfört med födda 04 och dra någon slutsats utifrån det (men tror inte det har märkbar betydelse). Mitt tips är att förvänta dig en hög antagningsgräns, det gör att du behöver sikta lite högre på vårens HP samt att du inte blir besviken om gränsen blir högre än vad du trott.

2) Jag skulle vilja påstå att de flesta skolor och utbildningar på högre nivå i Sverige håller hög kvalitet. Jag tycker inte du behöver skrämmas av låga antagningsbesked, troligen har det att göra med färre sökande pga att det är en mindre stad eller liknande. Samma utbildning bör inte diffa för mycket mellan olika skolor, det är nog mer arbetsmöjligheten efter examen som gör det. Naturligt finns det större chans att få jobb i en större stad. Dock viktigt att du läser på ordentligt om programmet så du vet att du börjar på det du faktiskt vill läsa.

3) Finns lite tips på nätet, försök söka runt litegrann. Gällande den kvantitativa delen finns det en hel del bra videos på bl.a. YT, bara några knapptryck bort. Själv hade jag en bok som handlade om tips till HP, kan vara en bra investering.

JohanF 4496 – Moderator
Postad: 22 jan 20:12

Jag kan bidra med en kommentar angående Y i Linköping. Jag har ingen personlig erfarenhet av programmet men flera mycket nära släktingar som antingen har gått, går, och är på väg att söka programmet. Min känsla är att programmet ger alternativ till både dem som är lagda mer åt fysikhållet och dem som är lagda mer åt elektronikhållet. Någonting som talar för Linköping som lärosäte är studentsammanhållningen på Y. Linköping har en av de största (kanske den största, men det låter jag vara osagt) tekniskfysik-sektionen i Sverige.

Det är också relativt sett lättare att få bostad än på många andra ställen.

Vilket lärosäte du än väljer att läsa tekniskfysik på kommer du att få tillräckligt med utmaningar. Det finns liksom inget stopp. Och siktar man inte på akademisk karriär utan vill till näringslivet, så handlar det om en grundutbildning. Jag har aldrig mött en arbetsgivare i privat näringsliv som anställer, eller befordrar civilingenjörer beroende på tekniskt lärosäte man läst vid. Helt andra kriterier gäller.

Hondel Online 1294
Postad: 22 jan 21:13

Att programmet i Linköping heter teknisk fysik OCH elektroteknik gör nog minimalt, det är ju framförallt de två sista åren man specialiserar sig och sätter sin prägel på utbildningen, och skillnaden på ”vanliga” F och E de första åren är inte superstora ändå. Det verkar också som att man i Linköping kan välja en del olika inriktningar, medan Uppsala har förre.

Sen vill jag hålla med JohanF om att valet av lärosäte spelar mindre roll. Både i Uppsala och Linköping kommer du kunna få en mycket bra och gedigen utbildning. Båda städerna är också studentstäder så det finns möjligheter att göra saker på fritiden. 

uteeeepovift 4
Postad: 26 jan 15:06 Redigerad: 26 jan 15:07

Som det ser ut nu vill jag jobba inom finans och management i framtiden. Projektledning, optioner, risk, finansiella derivat, modellering är alla grejer som jag är intresserad av. På grund av detta har jag kollat mycket på Industriell ekonomi vilket leder till att man får syssla med ovanstående. Anledningen till att jag tittar på teknisk fysik istället är för att det är lägre antagningskrav och för att det känns som man kan få göra ovanstående grejer + att om man inser att det inte var så kul så kan man byta yrkesväg då teknisk fysik är bredare. Sen ger båda programmen utmärkta möjligheter för att bli VD vilket självklart lockar. Sen gillar jag också att ta den svåra vägen :) Matte, teknik, ekonomi, problemlösning är mina huvud intressen. 

Svara Avbryt
Close