1 svar
35 visningar
lisaannamaria är nöjd med hjälpen!
lisaannamaria 21
Postad: 12 maj 2020

Tema och motiv i romantisk lyrik

Jag håller just nu på med romantikens lyrik och har fått i uppgift att hitta centrala teman och motiv i de olika verken vilket jag har svårt med. Jag försökt men tycker det är svårt rent generellt samt svårt att veta skillnaden mellan tema och motiv. Verken är:

Påskliljorna (William Wordsworth): Har skrivit att tema/motiv kan vara ensamhet. Han beskriver sin tillvaro som ganska melankolisk men att han glädjer sig åt minnet av påskliljorna. 

Kung Karl, den unge hjälte (Esaias Tegnér): Strid, kampen om gott och dikten avslutas med minnet av segern. Här tänker jag på hur kung Karl betraktas som den hjältefigur som var vanlig under romantiken.

Vikingen (Erik Gustaf Geijer): Ingen aning, tycker den är väldigt svårläst då den versionen jag fått av min lärare står på gammalsvenska.

Till förruttnelsen (Erik Johan Stagnelius): Även här har jag skrivit ensamhet, tänker att det kan vara sorg efter döden av ens älskade eller vice versa att han är död medan hon fortfarande lever. 

LisaG 77
Postad: 12 maj 2020

Här har du en lite enklare text av Vikingen.

https://sv.wikisource.org/wiki/Vikingen

Ett tema som slår mig är rastlöshet och ett motiv kan vara önskan om frihet ( äventyr?).  Han går  hemma på fäboden och får en längtan till havs, och blir viking. Han erövrar massor, blir rik och gifter sig, men lämnar allt för en längtan till havet.

Svara Avbryt
Close