7 svar
59 visningar
Lär mig behöver inte mer hjälp
Lär mig 579
Postad: 12 feb 10:38

temperatur

Om man nu ska ordna olika grupper från högst till lägst temperatur. Hur kan man räkna ut det då?

Laguna Online 31172
Postad: 12 feb 11:00

Olika grupper av vad, och vad då för temperatur?

Lär mig 579
Postad: 12 feb 11:11

Med gupper menar jag karboxyl, karbonyl, estrar, alkaner, alkener, alkyner, etrar, ketoner, aldehyder. Jag ver att ju längre kolkedja det är på alkaner ju högre temperatur krävs det för deras kokpunkter. Hur ska man veta vad de andra har för kokpunkter utan att söka upp. 

mag1 9914
Postad: 12 feb 11:40

Smält- och kokpunkten påverkas av hur många, och hur starka bindningar ett ämne kan skapa mellan molekylerna. Med fler, och starkare bindningar, krävs mer energi för att bryta dessa bindningar och få ämnet att byta aggregationstillstånd (t.ex. fast => flytande).

Så när du skall rangordna ämnenas kok-smältpunkter behöver du tänka på:

* vilken typ av bindningar som finns, d.v.s. hur starka bindningarna är (vätebindningar är t.ex. mycket starkare än Van der Waals, och kräver mer energi för att bryta)

*hur många bindningar som kan skapas, ju fler desto starkare sammanhållande kraft mellan molekylerna

 

Och bindningsstyrkan blir summan av alla bindningar som kan skapas. Ju högre bindningsstyrka desto mer energi krävs för att bryta alla bindningarna - och därför krävs det en högre temperatur för att få ett ämne med starkare bindningsstyrka att smälta, jämfört med ett med lägre bindningsstyrka.

Vilka bindningar kan ämnena bilda, t.ex. karboxylsyra till karboxylsyra? Och sedan kan du jämföra med de andra ämnena - då borde det bli enklare att rangordna.

Lär mig 579
Postad: 12 feb 11:52

Om vi har en vanligt alkan, säg propan 

och propan med en metylgrupp. Vilken hade då haft högre kokpunkt? 

mag1 9914
Postad: 12 feb 21:43

Jag tror du menar propan (C3H8) och butan C4H10. Dessa är båda raka kolväten och då finns det en större yta på den längre butanen. Och med den större ytan blir bindningsstyrkan högre, än med den mindre. Om du jämför kokpunkterna för propan och butan, stämmer trenden mellan bindningsstyrka och kokpunkten?

Lär mig 579
Postad: 13 feb 15:42

Butan hade haft högre kokpunkt vid detta fall då. Men om propan hade haft en alkylgrupp, alltså 2-metylpropan. Varför har 2-metylpropan högre kokpunkt än en vanlig propanmolekyl? Kan det ha med att 2-metypropan har flera bindningar än propan, vilket innebär att det krävs högre energi för bindningarna att brytas i så fall?

mag1 9914
Postad: 13 feb 17:25 Redigerad: 13 feb 17:26

Ja precis butan har högre kokpunkt.

2-metylpropan, är ett namn för en isomer av butan, den som kallas isobutan. Så jämför du denna med propan, blir det liknande propan-butan jämförelsen.

I ditt inlägg #3 så hade du även funktionella grupper. Hur påverkar dessa tror du?

Svara
Close