3 svar
32 visningar
Nichrome 1330
Postad: 14 sep 16:23

Temperatur i en jämviktsreaktion

K ökar med stigande temperatur om reaktionen mot höger är endoterm. Dvs att vi behöver tillföra energi till reaktionens vänstersida och då är reaktionen förskjuten åt höger för att systemet ska jämna ut sig. 

 

 

Men i vilket håll tillför vi energi? Och varför är det alltid reaktionen till höger vi bryr oss om? Vad händer om reaktionen mot vänster är endoterm? 

 

Jag förstår inte heller hur och varför reaktionen blir förskjuten åt höger om vi har en exoterm reaktion och sänker temperaturen. Jag förstår att om vi höjer temperaturen så går reaktionen åt vänster då vi har för mycket energi på högersida. Men varför händer inte samma sak när vi sänker temperaturen, varför går inte reaktionen baklänges, om vi t.ex tar bort den energi som släpps vid reaktionen då tvingar vi väl reaktionen tillbaka. 

Pikkart 865
Postad: 14 sep 20:23

Hejsan, 

Kolla in mitt svar i slutet i den här tråden. Skriv igen om du inte hänger med.

Ps. När du skriver en reaktion är det generellt reaktionen framåt du bryr dig om, för varför skulle du vilja förskjuta reaktionen åt vänster mot dina startmaterial?

Nichrome 1330
Postad: 14 sep 22:21
Pikkart skrev:

Hejsan, 

Kolla in mitt svar i slutet i den här tråden. Skriv igen om du inte hänger med.

Ps. När du skriver en reaktion är det generellt reaktionen framåt du bryr dig om, för varför skulle du vilja förskjuta reaktionen åt vänster mot dina startmaterial?

jo jag förstår hur en endoterm reaktion påverkas av temperatur ändring, jag förstår också reaktionen blir förskjuten åt vänster om vi höjer temperaturen i en exoterm reaktion men jag förstår inte varför reaktionen blir förskjuten åt höger om vi sänker temperaturen i en exoterm reaktion. 

 

Jag förstår detta dock när jag ser "värme/energi" som en produkt eller ett ämne då ser jag ju att om vi ökar den på ena höger sida så förskjuts reaktionen åt vänster för att jämna ut skillnaden och om vi ökar den på vänster sida så förskjuts reaktionen åt höger för att jämna ut skillnaden. Jag vet dock inte om det är rätt att resonera så om temperaturändring men utan att se det så förstår jag inte varför reaktionen skjuts åt höger om vi sänker temperaturen i en exoterm reaktion.  

Pikkart 865
Postad: 14 sep 22:34

Konceptet går åt båda hållen och är inte enbart reserverat för höjning av temperatur/tryck/koncentration utan även sänkningar av dessa tre. Precis som resonerat i tråden jag länkade där uppe så är brytning av bindningarna en endoterm process då du måste tillföra energi till systemet för att det ska ske. När du skapar nya bindningar så släpps energi ut, därför är det en exoterm process. Beroende på om du höjer eller sänker temperaturen så kommer systemet att motverka det här enligt Le Chateliers princip.

Ditt exempel är en temperatursänkning i en exoterm process.

A+BAB+värme

Om du sänker energin i den här processen så kommer systemet att motverka det här genom att släppa ut det mer energi, vilket sker i den exoterma processen att skapa nya bindningar. Hänger du med?

Svara Avbryt
Close