1 svar
188 visningar
Faattee är nöjd med hjälpen
Faattee 66
Postad: 9 okt 2021 19:04 Redigerad: 9 okt 2021 19:05

Termofil och Mesofil bakterier i mjölk

Jag läser om hur yogurt bildas, och det står att det görs genom att man tillsätter antingen mesofila (37-42°C) eller termofila (50-55°C) bakterier och att de här bakterierna bryter ner sockern laktos för att bilda mjölksyra. Men jag undrar om de bryter det genom att på något sätt bilda laktas eller hur har de förmågan att bryta ned laktos till galaktos och glukos som senare förs i glykolysen?  Om de har förmågan att bilda laktas, hur går det till? Jag tänkte också om en yogurt kan endast ha mesofil eller termofila, eller finns de båda tillsammans?

mag1 7602
Postad: 10 okt 2021 19:50
Faattee skrev:

Jag läser om hur yogurt bildas, och det står att det görs genom att man tillsätter antingen mesofila (37-42°C) eller termofila (50-55°C) bakterier och att de här bakterierna bryter ner sockern laktos för att bilda mjölksyra. Men jag undrar om de bryter det genom att på något sätt bilda laktas eller hur har de förmågan att bryta ned laktos till galaktos och glukos som senare förs i glykolysen? 

Ja de kan bilda laktat, från i princip samtliga kolhydrater de kommer åt. Och i mjölk finns det gott om laktos, som efter spjälkning av laktas ger de hexoser som via glykolysen ger pyrovat, för fermentering till laktat.

 

Om de har förmågan att bilda laktas, hur går det till?

Precis på samma sätt som de (och vi) bildar andra enzymer/proteiner, DNA=>mRNA=>protein.

Jag tänkte också om en yogurt kan endast ha mesofil eller termofila, eller finns de båda tillsammans?

Helt valfritt, det beror på tillverkaren om endera eller bägge används.

Svara Avbryt
Close