1 svar
9 visningar
RisPris är nöjd med hjälpen
RisPris 323
Postad: 12 okt 22:00

Theta strucutre

Funderade litegrann på detta, inom eukaryota har vi ju den klassiska unwiding of DNA innan replication, men undrar om innan vi replikerar backterier måste vi då snurra upp supercoilingen med topoisomeras I och sedan replikera eller kan man göra det utan att bli av med supercoilingen? 

 

Hur jag tänker: Det måste ju gå utan annar skulle det ju ta en väldans massa onödig energi för att snurra och sedan snurrra up. 

mag1 3081
Postad: 12 okt 22:12

Bakterierna kan inte replikera DNA direkt ifrån en supercoilad form. Men supercoil(s) kan uppstå under transkription/replikation - och då få bägge processerna att avstanna p.g.a. för stor coiling.

Gällande kostnaden så går det inte åt så fasligt mycket ATP för att klyva/rotera/rotera tillbaka/ligera. DNA blir mer kompakt, så andra processer i bakterierna inte störs av en massa DNA, utan dessa processer kan fortgå. Skulle DNA hållas helt utan coiling skulle det ta mer plats och cellen behöva anpassas till detta (kanske genom större cell t.o.m.) vilket nog skulle kosta ännu mer ATP - och evolutionen har uppenbarligen lett till att DNA genomgår uncoil/supercoil istället.

Svara Avbryt
Close