Tillverkning av estrar industriellt
Hej!
Vilken metod är den vanligaste vid industriell framställning av estrar, alltså de som används i godis, läsk etc.? Om svavelsyra används som katalysator i den reaktionen, måste den neutraliseras på något sätt innan den används eller hur gör man?
Många estrar (t.ex. etylacetat, en mycket vanlig ester) separeras via destillation. Jag antar att man kan bli av med svavelsyran samtidigt i och med att den har så hög kokpunkt. Svavelsyra är också en billig kemikalie, så ekonomiskt lär det inte finnas några fördelar att försöka recirkulera den. Det skulle innebära att syran följer med vattnet ut från processen. Då lär det behöva neutraliseras innan det släpps ut i t.ex. avloppet.
Tack!
Bara så att jag förstår:
Så tillverkningen av industriell förestring sker genom blandning av en alkohol och en syra där man, via destillering, skiljer estern från restprodukterna (som består av vatten och svavelsyra)?
Ja precis, men det finns många olika estrar och flera olika produktionsmetoder. Men syrakatalys likt det man utför i labbet är absolut en vanlig metod även industriellt.