4 svar
386 visningar
BroderEmil är nöjd med hjälpen
BroderEmil 120
Postad: 23 apr 2018

Timer

Hej,

Jag har fått i uppgift att skriva en kod som fungerar som en klocka; tiden ska räknas upp (ej sagt till hur mycket). Jag försökte lite grann och hade till hjälp med den färdiga klassen <time.h> som finns i biblioteket för C. Dock fick jag till svar att nej, den får inte användas. Hur går jag tillväga då? OBS! Färsk programmerare här!

 

Tacksam för pedagogisk hjälp!

Lindehaven 687 – Lärare
Postad: 23 apr 2018

Jag gissar att uppgiften går ut på att räkna upp sekunder till dess de blivit en minut, räkna upp minuter till dess de blivit en hel timme, osv. Samt att skriva ut vad klockan är varje sekund.

Om min gissning stämmer och du kan använda villkor-satser och jämförelseoperatorer i C så bör det räcka för att lösa uppgiften. 

Om det är viktigt att klockan går i "realtid" där en sekund i programmet motsvarar en sekund i verkligheten så kan du inkludera exempelvis #windows.h och använda funktionen Sleep().

kodbert 30
Postad: 23 apr 2018

Du skulle kunna kolla lite på den här funktionen http://pubs.opengroup.org/onlinepubs/7908799/xsh/usleep.html

 

Sedan skulle du kunna ha en loop, där varje iteration väntar i 1 sekund innan du ökar på din "counter" som du sedan skriver ut :)

BroderEmil 120
Postad: 25 apr 2018

Tillhör inte #windows.h externa libraries? Jag får inte använda mig av några externa libraries alls, därav jag blir helt vilse... 

Lindehaven 687 – Lärare
Postad: 25 apr 2018

Så, du får inte använda <time.h> och inte heller externa bibliotek. Utan riktiga klock-tick från din dator till ditt program så får du inte riktiga sekunder.

Men du kan skriva en tom slinga som fördröjer programmet. En slinga som simulerar en sekunds fördröjning kräver många iterationer och antalet iterationer som krävs beror på hur snabb dator du har. Du får prova dig fram.

PS. Header-filer för standard-bibliotek i C:

<assert.h>  Program assertion functions
<ctype.h>  Character type functions
<locale.h>  Localization functions
<math.h>  Mathematics functions
<setjmp.h>  Jump functions
<signal.h>  Signal handling functions
<stdarg.h>  Variable arguments handling functions
<stdio.h>  Standard Input/Output functions
<stdlib.h>  Standard Utility functions
<string.h>  String handling functions
<time.h>  Date time functions

Svara Avbryt
Close