4 svar
134 visningar
beatan 79
Postad: 28 nov 2018 22:09

Tinkering

Hej, 

Jag försöker ta reda på lite mer fakta om tinkering, vilket översätts till svenska "man tager vad man haver".  Begreppet handlar ju små förändringar som förändrar .. vadå? Är det små förändringar i kroppsdelar eller i gener? 

SvanteR 2713
Postad: 29 nov 2018 00:19

Är detta i samband med evolutionsbiologi? Eller något annat?

beatan 79
Postad: 29 nov 2018 20:23

Det är i samband med organens utveckling, så ja evolutionsbiologi. 

SvanteR 2713
Postad: 30 nov 2018 00:23

Det viktiga är att

1. Evolutionen måste jobba med det som redan finns i en organism.

2. Varje litet steg måste bli en förbättring.

Det betyder att evolutionen inte kan fungera som en människa, som gör en plan för att bygga något nytt från grunden, som kostar mycket nu men som man tjänar ännu mer på senare.

Ett exempel är hur pandans framfötter har utvecklats. Pandor äter bambu, och det är bra för dem att kunna hålla i bambustjälkarna ungefär som en människa eller en apa, dvs med tummen och fingrarna. Men den delen av pandans framfot som motsvarar tummen hos människor ser ut som hos de flesta djur, och är inte alls lämpad för att hålla saker med. I stället fanns det ett annat ben i framfoten som kunde användas för att klämma fast bambustjälken i ett grepp. Pandor som hade större och rörligare sådana ben gynnades av evolutionen, och dagens pandor har som ett sjätte "finger" som fungerar som en tumme. Men den är fortfarande inte lika bra som en tumme hos en människa eller apa. 

Om evolutionen hade kunnat "planera" hade den kunnat "välja" att låta pandorna utveckla en riktig tumme i stället. Men det blev inte så, för de första stegen på den vägen ledde inte till förbättrade överlevnadschanser. I stället verkade evolutionen på det benet som fanns från början och som i alla fall lite grann kunde användas för att hålla en bambustjälk.

Hela det exemplet kommer från en ganska känd bok som heter The Panda's Thumb. Finns även på svenska (även om du kanske får tvinga bibliotekarierna att plocka upp den från magasinet) om du vill läsa, avsnittet om pandan är ganska kort men ett bra exempel!

SeriousCephalopod 2692
Postad: 30 nov 2018 01:20

Att hörselbenen (hammaren, städet, stigbygeln) var tre ben som ursprungligen var del av käken hos däggdjurens föregångare men som sedan kom att migrera bort från käken för att bli en del av hörselsystemet är en av de för mig mest fascinerande evolutionära stegen i däggdjurens historia men utgör i sig ett exempel på hur modifikation skedde av en befintlig struktur snarare än att en helt ny uppstod. Hammaren (dock under ett annat namn) är exempelvis fortfarande befintlig i ormens käke men har där utvecklat en annan form som möjliggjort ormars förmåga öppna sina käkar mer än vad däggdjur kan. Två helt olika anspassningar av samma ben. 

Att alla landlevande  ryggraddjur bygger sin kroppsplan utifrån varierad anpassning av fyra lemmar och aldrig fler är även ett makroexempel på detta. Medan vingar i teorin kunde läggas till som en helt ny struktur hos ryggradsdjur för att producera en organism likt en Pegasus (bevingad häst) så har istället vingar, när de har utvecklats hos fladdermöss, pterosaurer, och fåglar, istället skett genom anpassning av deras främre lemmar vilka övergått till vingar eftersom det är så evolutionen till synes fortskrider. 

Evolutionen av ögat har även modellerats som en process av gradvis modifikation om vi villl ha ett exempel för ett helt organ. Ted-Ed exempelvideo.

Svara Avbryt
Close