2 svar
551 visningar
Matte357 104
Postad: 20 apr 2017

Tips inför labbprov

Nästa vecka har vi ett laborativt kursprov i fysik 1 och det kommer handla om rörelse och krafter. Några tips från er som er som gjort sådana här labbprov tidigare år?

Erika.A1999 12
Postad: 20 apr 2017

Hej jag gjorde ett labbprov i fysik 1 kursen i januari som handlade om att mäta spänning över en tråd. Mitt tips är att ta det lugnt ( ingen nyhet kanske) då jag själv blev mycket stressad av att få labba själv och inte kunna fråga någon. Viktigt skulle jag säga är även att ingående studera materialen på din bänkyta för att kunna förstå vad du tex räknar ut! 

Ytterligare ett tips är att inte göra slarvfel som att glömma att skriva ut storheter som tillexempel Spänning och ström. Detta på grund av att läraren bedömmer hur du redovisar dina lösningar. Var inte rädd för att skriva kommenterar om du gör en beräkning hur du tänker!

//Erika

ES96 66
Postad: 20 apr 2017

Nu var det ett par år sen jag gjorde ett labbprov så kommer inte riktigt ihåg hur det var upplagt men jag kan försöka ge lite tips ändå. Gå igenom tidigare labbar som du har gjort inom området och se till att du har koll på innehållet samt hur dina lärare vill att du skriver dem. Sedan ska man alltid göra flera försök under en labb, det duger inte bara att mäta en gång. Nämn de approximationer du gör t.ex att du bortser från luftmotståndet eller friktion som man stundtals behöver göra.

 På vissa labbar kan man göra en graf och beräkna en kvantitet mha lutningen på en anpassad linje, det kan vara bra om du siktar på ett högre betyg. Slutligen kommer felanalysen som kan vara den svåraste delen. Då man inte lär sig att uppskatta osäkerheten i ett resultat på gymnasiet kan felanalysen bli lite oklar. Nämn inte"mänsklig faktor" som en felkälla. Försök istället nämna hur noggrant du tror att du kan ha mätt, hur bra bra dina approximationer är och vilka begränsningar/felaktigheter som finns i experimentet. 

Se även till att du har en förståelse över hur provet ska gå till och vad som förväntas av dig. Det är kanske en rätt så självklar grej men jag har alltid tyckt att det är svårt att förstå vad som man förväntas göra i ett labbprov, särskilt för de högre betygen. 

Lycka till!

Svara Avbryt
Close