8 svar
222 visningar
plzhelpmath är nöjd med hjälpen
plzhelpmath 205
Postad: 12 jul 16:17

Tips inför programmering?

Jag ska läsa programmering 1 i höst på komvux, några tips ni har inför kursen? Är mycket van vid datorer eftersom jag gameat i princip hela mina tonår, men kan ingenting om programmering.

 

Tack på förhand!

Ge oss lite mer information of kursen!

Det brukar intressant nog vara vanligt att man lär sig C++ i gymnasiet, iaf vad jag hört och sett. Det som många ofta finner extremt förvirrande och svårt är pekare. Själklvart brukar konceptet av objektorienterad programmering (OOP) också vara väldigt abstrakt och förvirrande men du kommer nog ha lärt dig om pekare (om det är C++) innan du har grävt ner dig djupt i OOP Jag hade nog börjat tidigt och försökt fått en känsla av språket. Du kan ju också göra några simpla program. En primitiv kalkylator, ett program som kan räkna ut skalärprodukten, addition av matriser osv osv.

Lindehaven 798 – Lärare
Postad: 12 jul 23:13

Programmering 1 är ju den första kursen och därmed grundläggande. Objektorientering kommer först i Programmering 2.

Vill du ändå förbereda dig så lös olika uppgifter i det språk ni kommer att använda i kursen. Det finns en mängd olika övningar på w3schools, HackerRank, CodeWars, här på Mattecentrum, m fl ställen.

Dracaena skrev:


Det brukar intressant nog vara vanligt att man lär sig C++ i gymnasiet, 

??????????

Jag tycker att det låter väldigt osannolikt, vilka observationer har lett dig till den slutsatsen? I mitt gymnasium var det i alla fall Java.

Programmering 1 är ju den första kursen och därmed grundläggande. Objektorientering kommer först i Programmering 2.

Ah, ibland är det svårt att relatera till hur mycket man lär sig i gymnasiet eftersom man inte läst på gymnasiet på ett tag nu. 

 

@Qetsiyah

Många jag känner läste C++ på gymnasiet. De flesta trådarna (känns det iaf) har varit folk på gymnasiet som läst C++. Det kanske var vanligare innan eller så har det bara råkat vara så att man haft en lärare som föredrar C++. Självklart, jag kanske bara har fått fel uppfattning. 

Qetsiyah 6160 – Live-hjälpare
Postad: 18 jul 17:26 Redigerad: 18 jul 17:27

Men anses inte C och C++ vara ganska svåra programmeringsspråk? I alla fall svårare än python och java. Och det är mer heavy duty, alltså i sammanhang där effektivitet är viktigt och programmet är stort?

Jo, Python är helt klart enklast. Av de fyra du nämnde är ordningen:

Python, Java, C, C++

Rent teoretiskt sätt är C nog det bästa språket att börja med eftersom C har haft ett inflytande i majoriteten av  alla programmeringsspråk (inte alla men nästan). Problemet är att C och C++ har andra svårigheter som inte existerar i Java och Python. Exempelvis att du manuellt måste allokera och deallokera minne i C och C++. Det finns också andra svårigheter som pekare och dylikt som brukar vara extremt förvirrande för personer som inte är vana vid de. I C så får man också i princip göra allting själv. Det finns inga färdiga länkade listor du bara kan importera och köra på. I java om jag vill ha en stack eller and hashmap är det bara göra en instans av klassen så är man redo att köra på.

Jag tycker att Java eller C# är de bästa språken att börja med. Att hoppa till andra språk som C, C++, JS osv från Java eller C# är inget stort hopp. Men Python syntax påminner egentligen ingenting om de andra språken så det är ett mycket större kliv att hoppa från Python till exempelvis C++. 

Är man dock en ren nybörjare som inte vet om man gillar programmering eller bara vill leka runt tycker jag Pyhon är bra att börja med. Det finns också vissa undantag. Om man VET exakt vad det är man vill göra så kan man faktiskt plocka ett språk som gör livet för sig lite enklare. 

Överlag så tycker jag inte vilket språk man börjar med spelar någon som helst roll alls , det svåra är egentligen inte syntax och dylikt utan att problemlösa och komma in i det nya tänket. Är du grym på python så kommer du lära dig  basic i C/C++ osv på nolltid ändå.

Dock tycker jag inte man ska börja med C++. Det är lätt att man tappar sin motivation då C++ är väldigt många rader för väldigt lite. Det är också extremt enkelt att skjuta sig i foten med C++. Lägg till pekare, smart pekare, Dynamisk allokering av minne och oändligt med saker samt väldigt dålig info angående kompileringsfel etc så tror jag inte man gör sig själv en tjänst att börja med C++.  C++ och C till viss del tvingar dig att göra många onödiga saker som du inte behöver göra i andra språk. Det viktiga som nybörjare är att lära sig om basics som loopar, klasser, Polymorphism, inheritance, overloading, osv osv. 

Lindehaven 798 – Lärare
Postad: 19 jul 15:43

Håller med @Dracaena fullständigt.

Hmm men samtidigt som du säger att det inte spelar någon roll nämner du

  • Teoretiskt sett är C bäst
  • Personligen tycker du att Java/C# är bäst
  • Nybörjare som vill testa på: python bäst
  • C++ dåligt att börja med

I vilken utsträcking/vilka bemärkelser menar du att det inte spelar någon roll?

Svara Avbryt
Close