2 svar
1026 visningar
MorganFag 1
Postad: 19 aug 2022 09:33

Tips inför prövning i Biologi 2

Hej,

Jag ska göra en prövning i Biologi 2 för att bli behörig till läkarprogrammet. Jag har inte läst biologi 1 innan, och jag kommer ha ca 5 veckor på mig för studier. Jag undrar om det är någon av er som gjort samma och som kan rekomendera vilken kursbok jag bör köpa, och om ni kan berätta hur ni la upp plugget? 

Tack på förhand!

plzhelpmath 338
Postad: 29 aug 2022 18:08
MorganFag skrev:

Hej,

Jag ska göra en prövning i Biologi 2 för att bli behörig till läkarprogrammet. Jag har inte läst biologi 1 innan, och jag kommer ha ca 5 veckor på mig för studier. Jag undrar om det är någon av er som gjort samma och som kan rekomendera vilken kursbok jag bör köpa, och om ni kan berätta hur ni la upp plugget? 

Tack på förhand!

Krävs inte även biologi 1 för behörighet? Rekommenderar starkt att läsa biologi 1 innan, alternativt kolla igenom (och anteckna) hela kursen från Magnus Ehingers genomgångar. Han har nämligen både biologi 1 och 2 i kronologisk ordning ( se spellista https://www.youtube.com/watch?v=hwBTiYvCeDc&list=PLELzwOckEbihnaMtpzh5pQVW1oC2EDdu2)
Om du lägger på ett kol så kan du nog få en ganska bra helhetsförståelse för bio 1 på ett par dagar.

Det viktigaste från biologi 1 att ta med sig är cellbiologin och genetik.. Även om det inte är så mycket genetik i biologi 2 är det ändå viktigt att förstå enligt mig. Att hoppa in i Bio 2 utan någon tidigare förståelse för celler, cellandning, fotosyntes och andra processer kommer nog vara ganska jobbigt, har du läst kemi 1 och 2 är det lättare. 

Vill du klara en prövning så rekommenderar jag att endast kolla på Magnus Ehingers genomgångar, det kommer vara mycket lätt om du endast vill ha ett godkänt. Kolla igenom varenda video (Alla är viktiga) och se till att du antecknar det han säger, men håll det kortfattat så det inte blir 500 sidor anteckningar. När du är klar med genomgångarna (cirka 60 videor) repeterar du bara dina anteckningar varje dag tills prövningen. Vill du få djupare förståelse skaffa en bok, men det är mer tidkrävande.

IeLa 15
Postad: 2 sep 2022 16:10

Som tidigare svar skrev så bör du verkligen ha gått igenom biologi 1 först. Och det är hjälpsamt om du åtminstone har läst kemi 1 innan du gör prövningen i biologi 2. Det är betydligt mer kemi i biologi 2 än i biologi 1.

Förutom Magnus Ehingers videor (de är typ ett måste att titta på) så rekommenderar jag att du också köper e-böckerna Iris Biologi 1 och Iris Biologi 2. Där kan du nämligen läsa mycket och göra övningsuppgifter. Att titta på videor är väldigt hjälpsamt, men det allra viktigaste är att själv göra övningsuppgifter för annars får man lätt en falsk uppfattning om att man förstår. Det allra viktigaste är att du själv får göra övningsuppgifter och reflektera på så sätt, för då kommer du ha lättare att svara på frågor vid prov och laborationer.

Biologi 2 har väldigt mycket fokus på processer i cellen (precis som ovan person skrev) och det är på en lite fördjupad nivå, så du måste ha en gedigen bas att stå på. Speciellt om du siktar på ett högt betyg. Annars kommer du antagligen inte förstå typ någonting. Fokus på de olika delprocesserna i cellandningen och fotosyntesen. Sen är det också en del av kursen som har fokus på nerver, nervimpulser och hormoner. Här är det lite mer fokus på vad som sker på cellnivå. Är också en kortare del av kursen som inkluderar virus och bakterier.

Svara Avbryt
Close