4 svar
124 visningar
nyckelpigan17 74
Postad: 2 jan 02:59 Redigerad: 2 jan 03:07

Tips när det gäller stress inför tentor

Hej, jag har två väldigt vikta tentor inom kort som jag är riktigt stressad över. Jag brukar hyperventilera innan prov och övertänker extremt negativt, det brukar även vara en del tårar inblandade. Det är oftast orsaken till att det går som det går på tentadagen, trots att jag är redo inför tentan. Har ni något tips, förutom att prata med skolhälsan eller psykolog osv. Vad kan jag göra, vill gärna inte höra ”tänk positivt, ta det lugnt, stressa inte” osv. Hade varit riktigt snällt om ni kunde dela med er av era tips mot stress då jag redan nu märker av att jag börjar må som jag brukar må. 

Prova att göra en äldre tenta där du låtsas att det är på riktigt. Jag brukar känna mig nervös tills jag ser frågorna. Kolla igenom frågorna I lugn och ro och försök fundera på vilka som verkar enkla och vilka som verkar svåra. Det hjälper också att fundera på hur du tror man skulle löst den.

"Hmm, 1an ser ut som att man ska göra x"

"2 har jag ingen aning än så länge"

"3 handlar pm bla". 

Försök också sova bra och äta bra! 

Soderstrom 1946
Postad: 2 jan 07:51 Redigerad: 2 jan 10:34

Jag känner igen mig i det du skriver. Jag blir också väldigt stressad dagen innan tenta, speciellt då när det är läggdags. Jag vet inte vad det beror på, men min intuition säger att det generellt kan bero på att man inte är väl förbered inför tentan, att materialet inte har smält in i hjärnan, att man inte har förstått koncepten, att man har en feeling att man kommer faila osv. Jag själv har andra orsaker än de jag nämnde som gör att jag inte kan sova bra på nätterna, då jag har tinnitus och hyperakusi.

Jag läser på distans och alla mina föreläsningar sker via zoom, ibland är ljudet skitdåligt och hackigt, bilden är suddig... ja, saker som gör att man inte hänger med riktigt. Sånt kan påverka min mentalitet då jag blir stressad när jag inte hör allt läraren säger eller om jag missar en detalj.

Senaste tentan jag skrev minns jag att jag bara fick "vila" ögonen. Jag sov ingenting. Jag var trött när jag skrev tentan, trots att jag var säker på mig själv och att det initialt skulle gå bra. Nu har jag inte fått resultatet än, men jag tror att jag blir godkänd, (det var en omtenta och de flesta frågorna var som i ordinarie tentan bara det att man ändrade några detaljer osv).

Om du nu har två tentor som du ska skriva, se till att öva på gamla tentor för att få en känsla av hur tentan kommer att vara. Är det så att du känner dig osäker på både tentorna kanske är det bäst att fokusera på att göra ena tentan? Det är upp till dig!

Lycka till, du fixar det här!

Jvpm 75
Postad: 13 jan 13:44

Allt man vill bli bra på kräver övning. Antalet gånger man skriver en tenta på riktigt, till skillnad från övningstentor hemma, är ju begränsat så vad kan man göra då? Många idrottsutövare använder mental träning för detta. Dvs de föreställer sig skjuta den perfekta bollen eller vad det nu kan handla om. Du kan göra samma sak! Föreställ dig i dina tankar att du går in i tentasalen som en annan guru, lugn som en filbunke! :-)

I hemmets lugna vrå när du ska göra din övningstenta, ladda upp med smörgås, dricka eller vad du nu brukar ha med på tentorna och sätt igång timern på den tid som du har på tentan för att simulera en riktig tenta.

Målet med denna övning är inte i första hand att träna på uppgifterna (även om det är en självklar bonus) utan att träna på själva tentasituationen. Föreställ dig att det är en riktig tenta och när du känner dina välkända stressymptom komma, stanna upp några sekunder, ta ett par djupa andetag och säg till dig själv "Ok, stopp! Det här vet jag vad det är, bort med dig!" Titta sen ner på pappret igen och fortsätt med uppgiften igen enligt Dracaenas råd.

Under din övningstentas gång kommer du förmodligen bli stressad igen någon gång när du kommer till en svår uppgift eller ser tiden rinna iväg. Det är normalt. Den stressen kan nog alla känna igen sig i. Men om du märker att det "drar iväg" igen med stresssymptomen, stanna då upp igen som tidigare.

På detta sätt ger du dig själv möjlighet att träna på att hantera din stress. Stress går inte att undvika helt, däremot kan man träna sig i att hantera den. Men som sagt, allt man vill bli bra på måste man öva på!

Till sist: det är ingen tillfällighet att meditation fortfarande håller efter årtusenden av prövande!

Lycka till och ta hand om dig!

Smutsmunnen 660
Postad: 13 jan 13:59

Jag brukar vara lugn som en filbunke på tentor men fick någon konstig panikreaktion en gång, det var en relativt svår mattetenta på universitetet och när första uppgiften var svårare än jag hade trott och jag inte lyckades lösa den blev det som att det började snurra för mig. Jag ägnade hela tentan åt att hoppa fram och tillbaka mellan uppgifter utan att lösa någon.  

Jag instämmer i vad andra skrivit om mat och sömn men tror också att förberedelser är viktiga. Om man pluggat så att åtminstone de första 1-2 uppgifterna är sådana man garanterat kan lösa så kommer man in i det på ett bra sätt, om man får kämpa redan på de första uppgifterna så är det stress direkt.

Svara Avbryt
Close