8 svar
219 visningar
alix2a 416
Postad: 27 maj 2021 10:56

Tips om fördjupningsböcker i kemi?

Kanske ställer jag denna fråga i fel forum... ursäktar om jag gör det!

Men det är så att jag läser kemi 1 just nu och har smygstartat med kemi 2, och jag tycker att det är superroligt! Känner någon till någon fördjupningsbok, alltså där man får testa att applicera sina kunskaper eller bara arbeta lite mer på "bredden" med kemin.

I matematik i grundskolan fanns det ju alltid fördjupningsböcker men finns det något liknande för gymnasieelever som läser kemi?

Eller om bara har tips på böcker som du tror skulle kunna passa?

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 27 maj 2021 10:57

Vilken typ av kemi är du mest intresserad av? Biokemi? Organisk kemi? Oorganisk kemi? Elektrokemi? Annat?

Smaragdalena Online 78072 – Lärare
Postad: 27 maj 2021 10:59

Leta efter böcker skrivna av Ulf Ellervik.

alix2a 416
Postad: 27 maj 2021 11:05

Är främst intresserad av beräkningskemi och läkemedelskemi skulle jag gärna lära mig mer om, men framför allt organisk kemi och beräkningskemi.

 

Ska titta på Ulf Ellerviks böcker, tack!

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 27 maj 2021 11:17 Redigerad: 27 maj 2021 11:20

Jag har en bok som heter "Kvantmekanik för kemister". Den är relativt lättläst för att vara ett så pass tungt ämne (dessutom på svenska). Fast man bör nog ha läst åtminstone Matte 4 för att förstå matematiken, helst också ha grundläggande koll på linjär algebra. Boken är egentligen till för universitetsstudenter men om man har relativt lätt för gymnasiekemin kan man nog ge sig på den i alla fall. Det ingår några olika program som man laddar ner från förlagets hemsida som används för att göra datorberäkningar. Om man vill få en djupare förståelse för hur elektroner beter sig i atomer och hur kovalent bindning fungerar så är det en ganska bra bok att läsa.

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 27 maj 2021 11:31

Det här med covid-19 är ju ett väldigt aktuellt ämne också. Om du läser in kapitlen i kemi 2 som handlar om hur proteiner ser ut och bildas så kan du fördjupa dig i hur de nya vaccinerna från Pfizer och Moderna fungerar.

Det finns även mycket intressant att läsa om CRISPR/Cas9 och allt vad det innebär för framtiden med avseende på hur man kan ”klippa och klistra” i gener.

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 27 maj 2021 11:38

Kolla även upp projektet Folding@home som går ut på att privatpersoner kan låna ut sina datorer för att hjälpa till att bestämma strukturen hos proteiner, vilket i sin tur ökar förståelsen för flertalet sjukdomar:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Folding@home 

https://foldingathome.org/sv/tillsammans-ar-vi-kraftfulla/ 

oggih 1159 – F.d. Moderator
Postad: 27 maj 2021 16:10 Redigerad: 27 maj 2021 17:58

Vad kul att du gillar kemi! ^_^

Det bästa är nog om du börjar med att fråga din lärare. Det är möjligt att det finns någon bra mer fördjupande bok i kemilärarnas boksamling på skolan som du kan låna, eller att din lärare har tips på extra läsmaterial, övningsuppgifter eller labbar kopplade till det ni jobbar med i skolan just nu.

Ett annat tips är att kolla in tävlingen Kemiolympiaden - det finns ett stort antal gamla uttagningsprov tillgängliga på deras hemsida som är fulla med kluriga uppgifter som sätter kunskaperna från Kemi 1 och 2 på prov. Testa att göra några sådana prov, och fundera på om det inte hade varit kul att anmäla sig till nästa års uttagning! (Se den här tråden för lite allmän tävlingspropaganda.)


Ytterligare ett tips (om du t.ex. skulle tröttna på kemiolympiadsuppgifterna) är börja kolla lite de böcker som används på grundkurser i kemi på universitetsnivå. Jag läste ganska mycket kemi i förväg medan jag gick på gymnasiet, och hade då goda erfarenheter av följande två böcker (som förvirrande nog har samma titel):

  • Chemical Principles av Atkins, Jones och Laverman
  • Chemical Principles av Zumdahl och DeCoste.

I båda dessa böcker ligger fokus främst på allmän, fysikalisk och oorganisk kemi, och de känns väldigt mycket som en fortsättning och fördjupning av det man gör i gymnasiekemin, så det borde inte vara några problem att så smått komma igång med någon av dessa parallellt medan du jobbar med Kemi 2. En del saker kräver att du har koll på integraler från matten, men annars behövs det inte så mycket förkunskaper.

Just organisk kemi är kanske lite svårare att komma vidare inom på egen hand, för det ämnet tar lite en annan vändning på universitetsnivå och får väldigt mycket fokus på reaktionsmekanismer, och det kan vara svårt att komma in i det "tänket" utan hjälp av en lärare. En bra bok på svenska om du ändå vill försöka är Organisk kemi av Ulf Ellervik.

Jag har även hört väldigt mycket bra saker om Chemistry3 av Burrows et al., som tar upp både allmän, fysikalisk, oorganisk och organisk kemi, så den kan också vara värd att kolla in.

Tyvärr är universitetsböcker ofta hiskeligt dyra, så det lönar sig att kolla om de finns på något bibliotek i närheten, eller om det går att få tag på ett begagnat exemplar på internet. Och som sagt, steg 1 tycker jag är att kolla vad din lärare har att erbjuda och att prova att lösa lite kemiolympiadsuppgifter.

oggih 1159 – F.d. Moderator
Postad: 27 maj 2021 16:33 Redigerad: 27 maj 2021 16:35

För lite allmän kemiinspiration kan de här sakerna vara värda att kolla in:

Svara Avbryt
Close