1 svar
2071 visningar
Yngve 18389 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 13 nov 2019 Redigerad: 13 nov 2019

Tips på gymnasiearbete?

Hej alla ni kloka.

Har ni några bra tips på gymnasiearbete inom Naturvetenskapsprogrammet, området biologi/människokroppen?

Gärna men inte nödvändigtvis något som har med cancer att göra.

Teraeagle 12166 – Moderator
Postad: 13 nov 2019 Redigerad: 13 nov 2019

Ska man göra något om cancer får det nog vara i form av en litteraturstudie/ett teoretiskt inriktat projekt. En sak som jag har funderat över är hur vanliga cancersjukdomar var förr i tiden, låt säga under medeltiden och antiken. Ibland får man en bild av att cancer och andra sjukdomar har blivit vanligare med tiden, men det kan ju snarare vara så att man har blivit bättre på att ställa diagnos. Vad säger forskningen om cancerfall förr i tiden? Finns det några kända personer som har dött av oklar anledning som man tror kan handla om någon typ av cancer? Det kanske blir mer mot medicinsk historia men det kan nog finnas något där att spinna vidare på.

Vill man göra ett mer praktiskt arbete så finns det mycket att studera kring matspjälkningen och blodomloppet. Några spontana idéer som jag delvis har föreslagit tidigare:

  • Studera hur något enzym påverkas av någon faktor, t.ex. temperatur och pH. Studerar man amylas så borde det fungera bäst vid 37 grader och svagt basiskt pH. Studerar man istället pepsin borde det fungera bäst vid 37 grader och surt pH. Ett sådant arbete gränsar mot biokemi.
  • Testa att inta lika många kalorier fast i olika former (t.ex. smör, mjöl, fullkornsmjöl och socker) och se hur snabbt de påverkar blodsockret. Många skolor brukar ha blodsockermätare likt de som diabetiker använder där man sticker sig i fingret.
  • Man borde kunna konstruera en konstgjord njure och testa dess funktion. De som levererar labmateriel till skolor brukar ha dialysslang i lager och ibland finns det även ute på skolorna.
  • Probiotika. Odla olika sorters bakterier, t.ex. genom fermentering av mjölk till yoghurt eller saft till läsk med en ingefärakultur (ginger bug). Karaktärisera bakterierna genom gramfärgning och studier i mikroskop. Vad säger forskningen om probiotika? Fungerar det?
  • Antik akupunktur. Under antiken uppfann man primitiva batterier av lerkrukor och citronsaft, fast de användes inte som dagens batterier utan man använde dem för att stimulera muskler i någon sorts akupunktur. Hur gjorde man detta? Här kan man försöka bygga något liknande och se om det fungerar. Edit: Bagdadbatteri.
Svara Avbryt
Close