7 svar
45 visningar
Sara ab 2
Postad: 24 okt 2020

Titan användning

Hej!

Jag behöver hjälp med en fråga. Frågan är: titan har goda hållfastighets egenskaper, men varför användes inte detta material i större utsträckning?

Är svaret att titan har låg densitet eller finns det andra orsaker?

Ture 2981
Postad: 24 okt 2020

Har du kollat priset på titan?

MFE16 56
Postad: 24 okt 2020 Redigerad: 24 okt 2020

45 000kr/kg

Sara ab 2
Postad: 24 okt 2020

Är svaret att den är dyr?

Sara ab skrev:

Är svaret att den är dyr?

ja, det skulle jag tro. De sammanhang där jag har träffat på titan är proteer som opereras in i kroppen (titanskruvar för tänder, exempelvis, som min kompis behövde), smycken och som vitt pigment i oljefärger (fast då är det titandioxid, inte metallen titan).

Engineering 883
Postad: 24 okt 2020
Sara ab skrev:

Är svaret att den är dyr?

Precis, titan används mest i exklusiva produkter där priset inte är lika viktigt att hålla nere. Eller som tidigare skrivits i proteser eller skruvar som används i kroppen(kroppen stöter inte bort eller reagerar på titan vad jag förstår). Vet att titanskruvar används i en del exklusiva bilar för att spara vikt etc.

Det används också som ena komponenten i titannitrid (https://sv.wikipedia.org/wiki/Titannitrid). Det appliceras då bara som en oerhört tunn film på det man vill göra mer slit-tåligt 

Det är samma anledning till att man inte använder silver i elkablar, trots att silver är den bästa ledaren. Du hade fått betala ca 250 kr bara för metallen i t.ex. din mobilladdare.

Svara Avbryt
Close