3 svar
39 visningar
devilsdaughter 2
Postad: 13 apr 2019 Redigerad: 14 apr 2019

Titrering av mjölksyra

Sitter och klurar på en uppgift när mjölksyra titreras med natriumhydroxid.

Jag ska skriva reaktionsformlen som sker då mjölksyran titreras. Jag antar att det är karboxylgruppens väte som släpps och inte alkoholgruppens?

 

CH3CH(OH)COOH + NaOH = CH3CH(OH)COO- + H2O.

 

Det jag funderar på här är om natriumjonen sätter sig där vätet satt?  Eller om det blir en fri natriumjon?

Välkommen till Pluggakuten!

Lägg din fråga på rätt nivå - det underlättar för oss som svarar. Du kan flytta din tråd själv genom att redigera ditt förstainlägg (inom två timmar, däredter månste du be en moderatorom hjälp). /moderator

När du har kommit till ekvivalenspunkten kommer lösningen att vara identisk med den du skulle ha fått om du hade löst upp motsvarande mängd av saltet natriumlaktat. Eftersom mjölksyra är en svag syra, kommer det att finnas både mjölksyramolekyler och laktatjoner i lösningen, men det kommer inte att sitta fast några natriumjoner där det sura vätet har suttit.

devilsdaughter 2
Postad: 13 apr 2019

Tack för svar, då förstår jag lite mer Men vet inte vad för nivå det är? Är kemi 2 på gymnasienivå jag läser. 

Stämmer reaktionsformeln jag skrev, förutom att det ska vara en dubbelpil istället för =? Ska jag ta bort natriumet då det bara är åskådarjon? 

Flyttade din tråd från Kemi till Kemi/Ke2. Alldeles under där du väljer "kemi" kan du välja vilken underkategori det skall vara, och där bör du välja Kemi 2. /moderator

Du har rätt i båda dina kommentarer - det vore bättre att skriva med dubbelpil, och det vore bättre att inte ha med åskådarjonen.

Svara Avbryt
Close