5 svar
3388 visningar
Tjompa är nöjd med hjälpen
Tjompa 3 – Fd. Medlem
Postad: 6 feb 2017 23:20

Titrerkurvor med precision

Jag läser Kemi 2 på distans via Hermods, och trådnamnet är desamma som laborationsnamnet.

Uppgiften är att kolla på en videolaboration där läraren tillsätter NaOH 0,1 mol/dm3 till 20 cm3 HCl och skapa en titrerkurva utefter de avlästa värdena, och jag har då gjort följande kurva i Microsoft Word.
17 ml = pH 5,07
18 ml = pH 11,17.Grejen är bara att det strulade sig lite i Kemi 1 och läraren gav mig godkänt trots att jag hade missat att göra
titreringslaborationen. Jag har inte heller kvar Kemi 1-boken eftersom jag gav den till min lillasyster som bor ganska långt bort.
Jag har alltså ingen aning om hur man utför beräkningar gällande pH/pOH-värden.

Hade jag fått utföra laborationen själv så hade det inte varit några problem, eftersom jag då hade kunnat tillsätta enstaka droppar eller använda en mer utspädd NaOH-lösning för att träffa neutralisationspunkten mer exakt, och därefter utgå från att substansmängden HCl.
Den här läraren tillsatte dock hela milliliter åt gången, vilket gör saker lite svårare för mig.

Jag har hittat några inlägg på gamla pluggakuten av medlemmar som gjort samma laboration, men dessa verkar bara höfta till med att pH 7 inträffar vid "ungefär" 17,5ml tillsatt NaOH. Det vill jag helt enkelt inte göra, eftersom jag inte vill slarva och riskera sämre betyg (även om jag inte behöver betyget i sig, men jag gillar kemi och behöver verkligen studiemedlet).

Jag har för tillfället bara 2 idéer på hur jag ska genomföra detta, och den andra, som jag ju inte kan, är antagligen mer exakt:

1. Utgå från att den tillsatta mängden är helt proportionell mot pH-värdet mellan 17 och 18 milliliter, rita en rak linje med K-värde 6,1 (vilket en rak linje mellan 17,5.07 och 18,11.17 har) i min TI-89 och därefter läsa av vilket X-värde som resulterar i 7 i Y-led.
Detta känns dock inte riktigt rätt, men jag kan ha fel. Antagligen är det åtminstone ett bättre intryck än att höfta till med 17,5.

2. Beräkna vätejonmängden vid vardera av de närliggande pH-värdena och få fram ett genomsnittsvärde på saltsyrans koncentration, eller något åt det hållet.
Det har jag dock ingen aning om hur man gör, och det känns väldigt omständigt i förhållande till hur omfattande det här momentet ger intryck av att vara.

Här är uppgiften, och bara av att läsa den blir jag lite konfunderad eftersom det står att HCl med en koncentration av 0,1 mol/dm3 ska användas.
I videon nämns dock inget om koncentrationen, och hade det stämt så skulle väl pH 7 vara uppnått vid exakt 20ml NaOH? För att inte tala om att laborationen skulle kännas lite meningslös.

Smaragdalena 73731 – Lärare
Postad: 6 feb 2017 23:25

Eftersom man bara har en siffras noggrannhet i koncentrationen av NaOH är det onödig möda att försöka läsa av ett bättre värde än 17,5 ml. Man borde ha använt NaOH med koncentration 0,100 mol/dm^3 (eller ha ställt titern mot något välbestämt - detbetyder att man t ex väger upp en bestämd mängd av en fast syra, så att man vet hur många mol det är, och titrerar med NaOH, så att man kan räkna ut den exakta koncentrationen).

Tjompa 3 – Fd. Medlem
Postad: 6 feb 2017 23:41

Fast han använde ju NaOH med koncentration 0,100 mol/dm^3.
Jaja, det kanske bara är jag som fastnar vid en arbiträr detalj i sammanhanget trots allt. De vill väl mest att jag förstår principen och behöver kanske inte gå in så hårt i det hela att jag ska kunna titrera det till drickbara nivåer genom råa beräkningar.

Men kort och gott, jag behöver alltså bara utgå från att substansmängden HCl är 0,1*0,0175 och dela detta med 0,02 för koncentrationen?

Smaragdalena 73731 – Lärare
Postad: 7 feb 2017 08:24

Men du skrev att koncentrationen av NaOH var 0,1 mol/dm3 - som du märker, spelar det roll att det man skriver är korrekt för att man skall få ett vettigt svar!

Tjompa 3 – Fd. Medlem
Postad: 7 feb 2017 11:26

Jo, ja förvisso. Kan ju bli lite kinkigt när ytterligare värdesiffror kommer på tal.

zoba 1 – Fd. Medlem
Postad: 2 okt 2017 13:39

hej

jag studerar kemi 2 också , jag villa fråga dig något men det var länge sen din senaste inlogg

Svara Avbryt
Close