1 svar
185 visningar
kristoffer2020 är nöjd med hjälpen
kristoffer2020 167
Postad: 29 apr 2020 18:53

Tolkning av resultat

Hej! Jag genomförde en laboration som skulle undersöka enzymaktiviteten hos äpplen genom att värma upp äppelklyftor olika länge. Min hypotes var att enzymaktiviteten skulle minska med uppvärmningen eftersom värme denaturerar proteiner vilket leder till att enzymet tappar sin funktion. Enligt resultatet så stämmer hypotesen när man jämför äppelklyftorna som har värmts upp olika länge men när man jämför med kontrollen stämmer inte hypotesen då kontrollen, som var äppelklyftor som inte hade värmts upp alls, visade lägre enzymaktivitet än de klyftor som hade värmts upp under kortast tid. Borde det inte vara tvärtom? 

Hur kan jag utvärdera min hypotes utifrån detta? Kan jag säg att den delvist stämmer? Hur ska man hantera kontroller vid tolkning av resultat? Vad är syftet med kontroller?

mag1 8921
Postad: 30 apr 2020 10:42

Ja, proteiner (bl.a. enzymer), denaturerar när temperaturen blir för hög.

Men enzymaktiviteten är också kopplad till temperaturen, då mer energi kan tas från omgivningen för att få enzymet att katalysera reaktionen. En tumregel är att om temperaturen ökar med 10°C så dubbleras enzymaktiviteten, men detta gäller bara tills proteinet denaturerar.

Med den informationen borde det blir lättare att tolka dina resultat?

 

Gällande kontroller så är de A och O vid experiment, och de krävs för att identifiera (o)kända faktorers påverkan på det du mäter. Enklast är att endast en parameter skiljer mellan din provserie (i ditt fall var det äppelbitarna), där temperaturen ökade. Kontrollen, som ej värmdes var med för att se hur äppelbitarna skulle bete sig utan värme - på så vis kan du eliminera effekten av eventuella okända faktorer som du inte mäter i dina värmda äppelbitar.

Svara Avbryt
Close