Hylack 5
Postad: 17 maj 2023 10:09

Torskkrigen - Internationella perspektiv

Vilket internationellt perspektiv går att applicera på Storbritannien respektive Island under torskkrigen? Jag svävar mellan realismen och konstruktivismen, men förstår inte riktigt vilken som passar bäst

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 18 maj 2023 11:15 Redigerad: 18 maj 2023 11:22

Jag känner till Torskkrigen, men inte realismen och konstruktivismen. Skulle du kunna förklara vad de innebär? Själva kriget gick ju ut på att Storbritannien och Island hade en konflikt om fiskerättigheter där britterna till slut skickade ut örlogsfartyg att patrullera mot isländska fiskebåtar. Islänningarna svarade då genom att hota med att stänga ner Keflavik, deras internationella flygplats som var mycket viktig för den amerikanska militären. Det gjorde att USA tvingade Storbritannien att ge efter och islänningarna vann "kriget" (som egentligen inte var något krig, mer en konflikt).

Man skulle kunna se detta som en del av den process under andra halvan av 1900-talet där britterna (och fransmännen) successivt tvingades inse att de inte längre var en global stormakt. Det finns flera konflikter, inte minst Suezkrisen, där det blev uppenbart att USA och Sovjetunionen dominerade världspolitiken totalt som supermakter. Britter och fransmän hade inte längre så mycket att sätta emot.

Svara Avbryt
Close