2 svar
223 visningar
eli321be är nöjd med hjälpen
eli321be 293
Postad: 10 nov 2020 15:55

transplantation

 varför skapas djurceller med människogener? Jag tänker att det främst är för transplanationen? finns det någon annan anledning? hittar inte så mycket information kring detta?

mag1 2534
Postad: 10 nov 2020 19:16

Djurceller kan tillföras mänskliga gener, och då producera mänskliga proteiner eller för att studera hur dessa gener regleras/reglerar andra gener. Att tillföra gener till djurceller görs för flera syften, t.ex. i forskningen görs det för att kunna studera dessa mänskliga proteiner i en annan organism än människa (sker i allt från amöbor till bakterier till flercelliga organismer som möss). Eller för att producera proteinläkemedel, som kan produceras i en annan organism och det producerade proteinet kan renas fram och ges till människa utan att immunförsvaret reagerar - det är ju trots allt samma protein bara framställt i en annan organism. Och på så vis kan att mottagaren få mer av ett protein de har för lite av eller saknar helt (t.ex. tillväxthormoner, antikroppar, insulin). Skulle motsvarande protein från ett djur ges skulle immunförsvaret reagera och rensa bort djurversionen av proteinet.

 

Transplantation av djurceller till människa går, och gjordes i förra seklet under början av transplantationsforskningen. Det är dock knepigt då immunförsvaret hos mottagaren av transplantatet (=det som transplanteras, celler/organ etcetera) d.v.s. människan, reagerar på att cellerna inte är tillräckligt lika de egna utan från djur. Det går att humanisera (=göra likt människan) djurceller, men dessa skiljer celler sig fortfarande så pass mycket från våra celler att immunförsvaret oftast reagerar - med att döda de transplanterade cellerna. På samma sätt som för t.ex. bakterier som immunförsvaret inte känner igen och försöker döda.

eli321be 293
Postad: 10 nov 2020 20:00

Tack så jättemycket! Nu förstår jag :)

Svara Avbryt
Close