2 svar
721 visningar
Osmart A-elev är nöjd med hjälpen
Osmart A-elev 20
Postad: 2 sep 2021 19:19

Transport genom cellmembran (växtcell)

Hej, 

Om man föreställer sig att man har växtceller på en sida och socker löst i vatten intill på andra sidan. Då sker det osmos för att sockret vill jämna ut koncentrationen eftersom det är en lägre koncentration socker i växtcellerna. Men eftersom sockret är vattenlösligt kommer de inte igenom dubbelskiktet fosfolipidmolekyler i cellmembranet eftersom de hydrofila delarna är riktade utåt och då absorberar vattenlösliga ämnen. Då måste ju sockret ta sig igenom kanalproteiner men det är där det tar stopp lite för mig. Jag vet att det sker en passiv transport och att det inte krävs mycket energi för att genomföra insläppet pga diffusionen, men kan sockermolekylerna komma igenom kanalproteinerna över huvud taget (med tanke på att membranet är semipermiabelt), eller hur funkar det?

Osmart A-elev 20
Postad: 2 sep 2021 19:21

Tänker också att sockermolekylerna är "likadana" och då borde det ju vara allt eller inget som kommer in genom membranet??

mag1 8919
Postad: 2 sep 2021 20:38
Osmart A-elev skrev:

Hej, 

Om man föreställer sig att man har växtceller på en sida och socker löst i vatten intill på andra sidan. Då sker det osmos för att sockret vill jämna ut koncentrationen eftersom det är en lägre koncentration socker i växtcellerna.

Nja om osmos sker beroende både på sockrets koncentration utanför cellen, och koncentrationen av alla andra ämnen som kan ge upphov till osmos, s.k. osmotiskt aktiva ämnen (t.ex. salthalten i cellerna/utanför dem, proteinerna i cellerna). Finns det en balans mellan de osmotiskt aktiva ämnena på bägge sidorna av cellens membran kommer det inte ske någon utjämning genom transport av vatten. Där huvudordet är vatten, för det är vatten som flödar från den ena sidan med lägre koncentration av osmotiskt aktiva ämnen, till den andra sidan med en högre koncentration av osmotiskt aktiva ämnen.

Men eftersom sockret är vattenlösligt kommer de inte igenom dubbelskiktet fosfolipidmolekyler i cellmembranet eftersom de hydrofila delarna är riktade utåt och då absorberar vattenlösliga ämnen.

Att de hydrofila delarna attraherar vattenlösliga ämnen som socker påverkar inte om sockret kan ta sig igenom cellmembranet. Det som hindrar sockret att diffundera igenom membranet är att membranet inte alls är polärt i mitten - fettsyrakedjorna är hydrofoba och då kan inte de polära sockret lösa sig i mitten. På så vis förhindras diffusion av polära ämnen, vatten m.m.

Då måste ju sockret ta sig igenom kanalproteiner men det är där det tar stopp lite för mig. Jag vet att det sker en passiv transport och att det inte krävs mycket energi för att genomföra insläppet pga diffusionen, men kan sockermolekylerna komma igenom kanalproteinerna över huvud taget (med tanke på att membranet är semipermiabelt), eller hur funkar det?

För upptag av socker in i celler används transportörproteiner, som skiljer sig från kanalproteiner (som transporterar bl.a. joner och vatten). För vissa typer av transportörproteiner drivs transporten av socker av koncentrationsgradienten, genom diffusion som du skrev. Så transporten av ämnen sker genom transportörproteinet från sidan av membranet med hög koncentration till den andra sidan med lägre koncentration - tills ingen koncentrationsskillnad längre finns.

Transportörproteinerna är i allmänhet specifika för just en typ av socker, t.ex. transportör "A" är specifik för glukos. Det gör att A inte kan transportera galaktos, utan det krävs en annan typ av transportörprotein för galaktostransport "B". Och B kan då inte transportera andra kolhydrater än galaktos.

Svara Avbryt
Close