3 svar
23 visningar
julia00 är nöjd med hjälpen!
julia00 11
Postad: 5 okt 2020

Transportera molekyler

Det finns olika sätt för celler att transportera stora och små molekyler (exempelvis: gaser, joner, vatten, polysackarider eller proteiner) inom och mellan celler. Beskriv dessa transportsätt och förklara genom exempel vad som händer.

 

Vad är det jag ska leta efter för att hitta svar på detta? I boken står det om tex jonkanaler och vattenkanaler, är det detta jag ska skriva om? 

mag1 641
Postad: 5 okt 2020

Ja, kanaler är ett sätt att transportera små partiklar/molekyler mellan celler.

Fyll på med de andra, där transporten skiljer sig åt efter ämnenas egenskaper, t.e.x. storlek, polaritet, koncentrationsskillnader, löslighet i vatten (gaser) etcetera.

julia00 11
Postad: 5 okt 2020

Tack för snabbt svar! Då skriver jag bla om kanaler. Hittade även om transportproteiner (tex hemoglobin), så det kan jag ju också skriva om.

Är det diffusion du syftar på där? Där hittar jag om gasdiffusion samt hydrodiffusion och uppfattar att det har mycket med koncentration att göra.

mag1 641
Postad: 5 okt 2020

Viss transport sker aktivt och viss sker passivt - där spelar koncentrationsskillnaden av ämnen mellan cellens utsida och insida stor roll. Testa att söka på "aktiv passiv transport" här på PA så står det massor om transportörer och kanaler.

Gasutbytet sker efter koncentrationsgradienten (från hög mot låg), och över större sträckor med hjälp av hemoglobinet.

Svara Avbryt
Close