3 svar
74 visningar
Nattisplugg är nöjd med hjälpen
Nattisplugg 57
Postad: 15 okt 2020

Tredjeform

Om man skriver en text med han/hon, är det då inkorrekt att säga exempelvis: han kände hur lyckan spred sig i hela kroppen. ? Eftersom att man som berättare inte får säga hur personerna känner sig.

Thea05 8
Postad: 12 nov 2020

Jag är ganska säker på att du kan göra det, men lite beroende på vad du skriver för typ av text. Kanske om du skriver en berättelse om någon annan. Också om du kanske citerar någon annan som säger något. 

62442magic 18
Postad: 13 nov 2020 Redigerad: 13 nov 2020

Hej,

jo, det kan du absolut göra. Som författare/berättare är det du som helt fritt får välja hur du vill gestalta din berättelse (en av många anledningar till varför att skriva kan vara så kul!). Det du snuddar lite vid är det som kallas direkt och indirekt karaktärisering. Det är när författaren väljer HUR den vill visa karaktärernas känslor/tankar för läsaren. 

Direkt karaktärisering är när författaren visar vad karaktärerna tänker/känner genom att helt enkelt skriva det, precis som i ditt exempel ovan. "Han kände hur lyckan spred sig i hela kroppen." "Aldrig i livet, tänkte hon när hon såg den lilla båten komma guppande i vattnet."

Indirekt karaktärisering är när läsarna får lära känna karaktärerna utifrån deras handlingar, reaktioner o.s.v., UTAN att deras inre tankar beskrivs. Det är alltså som om man betraktar dem, bara. "Hon ryckte till när Johan lade en hand på hennes axel." "När Saras blick föll på kvinnan i peruk föll leendet från hennes läppar."

De allra flesta författare använder en blandning av båda, så du är fri att göra som du vill. Tänk bara på att balansera båda formerna så att gestaltningen blir bra utan att vara för utförlig (lätt hänt!).

Det här var nog lite överkurs men jag hoppas att det hjälpte!

Nattisplugg 57
Postad: 13 nov 2020

Okej! Tack så jättemycket för hjälpen.

Svara Avbryt
Close