3 svar
77 visningar
Mariyana är nöjd med hjälpen
Mariyana 27
Postad: 19 jun 22:53 Redigerad: 20 jun 11:09

Trianglar och cirklar

Hej! Funderar på en grej gällande en uppgift.

 

Fråga 1: En kvadrat utgörs av fyra identiska likbenta trianglar som ligger hörn mot hörn. Om varje triangel har basen 11, hur stor är kvadratens area.

 

Svaret är lätt att komma fram till om man sätter basen som kvadratens sida men min fråga är, kan det egentligen inte vara så att det är en annan sida av triangeln som är basen (så att diagonalen blir 22). Hörde något om att eftersom triangeln är likbent kan inte en av de likbenta sidor vara basen av någon anledning men jag har för mig att alla sidor i en triangel kan egentligen vara basen.

 

Fråga 2:

man ska ta reda på om kvalitet 1 är större, mindre, lika med kvantitet 2 eller om infon i uppgiften är otillräcklig.

Det jag gjorde här att jag hittade arean av B: 4pi och arean av A om den var en cirkel 9pi och sedan subtraherade hälften av arean av B (2pi) från 9pi eftersom jag tänkte att ytan som B täcker är mindre än hälften av B så om jag subtraherar hälften och det visar sig vara större så är kvalitet 1> kvalitet 2. I facit subtraherade de hela arean av B från 9pi och jag förstår inte varför?

 

tack för svar


Fråga två struken, se inlägg nedan. /Dracaena, moderator

Jan Ragnar 704
Postad: 20 jun 00:37

Även om hela B hade placerats ovanpå A hade den vita ytan varit större än den skuggade. Både ditt och facits resonemang gäller.

Fråga 1:

Det är en fråga om hur sidorna namnges.

I en likbent triangel kallas de lika långa sidorna benen och den tredje sidan kallas basen.

Men du har rätt i att när man pratar om bas och höjd kan vilken sida som helst vara bas.

Dracaena 4938 – Moderator
Postad: 20 jun 11:08

Mariyana, det är inte tillåtet att skapa en tråd för flera frågor. Vi tar fråga 1 i denna tråden så får du skapa en ny tråd angående fråga 2 om du fortfarande behöver hjälp med den. /Dracaena, moderator.

Svara Avbryt
Close