6 svar
65 visningar
soltima är nöjd med hjälpen
soltima 341
Postad: 1 maj 2023 16:57

Triklorometans löslighet i vatten

Hej!

Varför är triklorometan inte lättlösligt i vatten? Jag tänker att det borde vara en dipol och därmed kunna lösa sig rätt så bra.

Någon som vet?

Tack! :)

mag1 8983
Postad: 1 maj 2023 18:36

Det finns en svag dipol i triklormetan (kloroform). Det blir nog enklare att tänka sig hur det kommer sig, med en jämförelse med tetraklormetan.

Var tror du den negativa/positiva polerna hamnar i de molekylernas strukturer?

soltima 341
Postad: 2 maj 2023 07:54

Tetraklormetan är dipol där kloratomerna drar hårdast i elektronerna. I triklormetan är ju klor också det ämne som drar hårdast i elektronerna och om jag har rätt så har kol något högre elektronegativitet än väte. Jag tänekr att den också är en dipol, men vet inte hur man ska tänka med laddningarna när den består av tre olika atomslag.

mag1 8983
Postad: 2 maj 2023 08:12
soltima skrev:

Tetraklormetan är dipol där kloratomerna drar hårdast i elektronerna.

Nej, tetra (=fyra) d.v.s. CCl4, är inte en dipol, eftersom symmetrin i molekylen gör att de negativa delarna (kloratomerna) hamnar på samma plats som den positiva (kolatomen). Precis som i metan.

 

 

 

I triklormetan är ju klor också det ämne som drar hårdast i elektronerna och om jag har rätt så har kol något högre elektronegativitet än väte. Jag tänekr att den också är en dipol, men vet inte hur man ska tänka med laddningarna när den består av tre olika atomslag.

Elektronegativiteten för atomerna är Cl > C > H, så du är inne på rätt spår att klor drar hårdast i elektronerna. Men, molekylen är ganska symmetrisk, så det blir inte en så stor separation av den negativa polen (närmare kloratomerna) och den positiva polen (mellan vätet och kolet).

De bindningar som kan skapas är svaga dipolbindningar från kloroform. Kruxet är bara att vattenmolekylerna kan skapa mycket starkare vätebindningar mellan varandra. Så när ämnena möter varandra, kommer vattenmolekylerna behålla sina vätebindningar, istället för att bryta dessa starkare bindningar, och skapa betydligt svagare dipolbindningar till kloroform. (Det kan även förklaras liknande genom entropi, och ändringar i hur molekylerna ordnar sig, men det ingår nog inte i gymnasiekemin utan kommer senare).

soltima 341
Postad: 5 maj 2023 19:41

Tänkte fel. Jag tänkte att väte skulle vara med också och göra den asymmetrisk.

soltima 341
Postad: 5 maj 2023 19:43

Och tack för förklaringen! Jag förstår det andra nu (på gymansienivå typ/i alla fall)! :)

mag1 8983
Postad: 5 maj 2023 20:24

För all del, kul att det hjälpte!

Svara Avbryt
Close