1 svar
78 visningar
Julia1999 2
Postad: 27 apr 16:09 Redigerad: 27 apr 16:10

Två kända miljöproblem

Hej, jag håller på att göra en labbrapport om två kända miljöproblem där jag ska undersöka hur rengöringsmedel och växtnäring påverkar vitlöksrötter under 10 dagar. 

Mitt resultat visar att glaset med endast vatten och en vitlök har växt mest och snabbast. Glasen med växtnäring har vuxit sämre beroende på mängden näring, där glaset med minst näring har vuxit mer än det glaset som innehåller mest näring. Sen glasen med rengöring har inte har vuxit något alls. 

Vad beror detta på?

och vad säger laborationen om miljöproblem?

Rengöring innehåller gifter därav resultatet att de inte har vuxit men växtnäring då? jag trodde att de glasen med näring skulle växa mest.  Vad beror de på?

 

Har svårt att komma igång med resultat och diskussion så behöver gärna hjälp :) 

mag1 2248
Postad: 27 apr 17:01

Rengöringsmedlet innehåller något eller några ämnen som hindrar att vitlöken växer, men gift är kanske att ta i. Hur tror du att växter i miljön kan påverkas av de ämnen som finns i rengöringsmedlet - som släpps ut i ganska stora mängder (inte så mycket per hushåll, men en massa hushåll tillsammans).

Växtnäringen verkar också ha påverkat/förhindrat att vitlöken växer, och från vad du beskriver är detta koncentrationsberoende (ju högre koncentration desto sämre växt). Så är det fel sorts näring eller för mycket av rätt sorts näring? Ger du t.ex. tomatgödning till ärtväxter blir ärtorna inte så glada, utan tvärt om (för gödningen till tomater är anpassad till just tomater, och innehåller då för mycket av vissa ämnen och för lite av andra ämnen för att passa till ärtväxter).

Är växtnäring till nytta?

Vad sker med den växtnäring som inte växten använder - är det ett problem med att överskottsnäringen kommer ut i naturen?

Svara Avbryt
Close