4 svar
89 visningar
dFuze är nöjd med hjälpen
dFuze 83
Postad: 1 okt 2020 21:56

Två olika forskargrupper kommer fram till olika saker.

Hej! Jag har problem med följande fråga:

Två olika forskargrupper studerar var för sig frågan om en viss art av ödlor äter vissa typer av insekter. Den ena gruppen finner att ju mer insekter det är i ett område desto fler ödlor är det i området. De drar därför slutsatsen att ödlorna äter insekterna. Den andra gruppen finner att ju färre insekter det är i ett område desto fler ödlor är det i området. De drar därför slutsatsen att ödlorna äter insekterna. Diskutera forskargruppernas slutsatser. Vilken av forskargrupperna resonerar rätt? Hur kan man ta reda på svaret på frågan?

Det jag kommit fram till med den första forskargruppen är likt en graf. När antalet insekter ökar, ökar också antalet ödlor ända tills att antalet insekter minskar (av att bli uppätna) vilket då leder till att antalet ödlor också minskar till följd av det, och när insekterna igen ökar, följer ödlorna igen med ända tills att det hela repeteras och att det börjar om igen (likt en vågig graf)

Problemet med detta är att jag då får exakt samma resonemang med grupp 2, där enda skillnaden är att de "började" forska vid när insekterna var som lägst (av att bli uppätna) och ödlorna som störst (av att äta). Är detta rätt svar? Missar jag något? Jag vet hur jag ska få svaret på frågan, men jag är osäker om jag tänkt rätt med forskarna.

Tack! 

Aerius 504 – Fd. Medlem
Postad: 2 okt 2020 01:36

Jag tror det menas att forskargruppen har tittat på flera olika områden. I det område med mest insekter var det också mest ödlor. Gissningsvis har ödlebeståndet och insektsbeståndet nått ett jämviktsläge så beståndet av insekter har den storlek som krävs för att upprätthålla beståndet av ödlor i området. Eventuella svängningar i populationerna kan ses som marginella. Svängningarna i populationerna är mindre än skillnaderna mellan olika områden.

dFuze 83
Postad: 2 okt 2020 15:58

Så forskargrupp 2 har då fel, då de antagligen studerat fel insekter i den mån att de insekterna inte var ödlornas föda?

Aerius 504 – Fd. Medlem
Postad: 2 okt 2020 16:42
dFuze skrev:

Så forskargrupp 2 har då fel, då de antagligen studerat fel insekter i den mån att de insekterna inte var ödlornas föda?

Ja så tänker jag mig i scenariot att det råder jämviktstillstånd. Det är lite märkligt att forskargrupperna ser olika utgångsdata. Det vill säga en grupp har mycket insekter och mycket ödlor medan den andra har lite insekter och mycket ödlor. Har dom studerat samma insekter eller olika insekter?

Den springande punkten är ödlorna utövar ett tryck på hur stor insektspopulationen är och insektspopulationen påverkar i sin tur hur stor ödlepopulationen kan vara. Mer insekter ger mer mat till ödlorna större ödlepopulation, men mer ödlor ger mer tryck på insektspopulationen som ger mindre insektspopulation.

dFuze 83
Postad: 2 okt 2020 16:44

Okej, jag förstår frågan nu! Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close