5 svar
110 visningar
ashe_ 689
Postad: 8 dec 2023 09:13

två völkända miljöproblem.

Hej, jag har gjort ett experiment som har tagit två veckor att genomföra. Jag har tagit sju vitlöksklyftor och lagt de i sju flaskor med vatten och något annat.

Flaska 1 består endast av vatten, och den har vuxit rötter.

Flaska 2 består av 50 ml vatten samt 0,5 ml + 0,5 ml rengöringsmedel. Dess rot har växt och så, men den har lila märken på sig. Den har inga rötter. 

Flaska 3 är kortast. 50 ml vatten + 1,0 ml + 1,0 ml rengöringsmedel. 

Flaska 4, 50 ml vatten + 2,0 ml + 2,0 ml RGM

Flaska 5 består av vatten + 0,5 ml + 0,5 ml växtgödning. 

Flaska 6 består av vatten + 1,0 ml + 1,0 ml VG. Denna är kortast av de tre (F5, 6 & 7)

Flaska 7 består av vatten + 2,0 ml + 2,0 ml VG. Denna är längst av alla sju. 

// De flaskor med växtgödning har vuxit jättemycket och fått rötter. Om #5 innehåller mindre växtgödning än #6, hur kommer det sig att den är längre? Jag tänkte kanske övergödning men sen så innehåller #7 mer VG än #6, så varför är det just den som är kortast? Kan det bero på vitlöken eller övergödning eller t.o.m. "under"gödning. 

Sen så undrar jag, hur flaskor 2 - 4 vuxit det gröna ovan (dock inte lika långt som 1, 5, 6, 7) samt att de ej har några rötter. 1, 5, 6, 7 har rötter... jag vet att det beror på att en endast innehåller vatten samt att de andra innehåller lite blomstergödning. Vad är det för någonting i rengöringsmedlet som förhindrar  2, 3 och 4 att växa rötter? 

Alex111 333
Postad: 9 dec 2023 04:22

Hur mycket vatten innehåller flaska 5, 6 och 7

ashe_ 689
Postad: 9 dec 2023 09:37

alla flaska innehåller lika mycket vatten, 50 ml.

Teraeagle 20505 – Moderator
Postad: 9 dec 2023 13:02

Kan det bero på vitlöken

Ja, troligen. Problemet när man bara gör ett försök en gång är att man blir väldigt utsatt för slumpmässiga effekter. Det kan vara så enkelt som att just en vitlöksklyfta av någon anledning var mer eller mindre benägen att gro och växa. Det kan lätt misstolkas som att det är miljön (t.ex. mängden näring) som påverkade tillväxten.

Det hade varit bättre att kanske placera 3-5 vitlöksklyftor i samma miljö och sedan beräkna hur snabbt och mycket de växer i genomsnitt. Då får du fler försök vilket du kanske inte hinner med, så då måste man minska på antalet faktorer man undersöker istället.

ashe_ 689
Postad: 9 dec 2023 16:35

aa fattar. det är lite för sent för det nu för uppgiften måste lämnas in imorgon, och experimentet tar  minst 2 veckor. jag tyckte att detta var mycket intressant och tänker göra om det

men vad skulle du säga att laborationen säger om miljöproblem? 

jag har kommit fram till bl.a. när odlare använder sig av bekämpningsmedel/rengöringsmedel vid odling för att föra bort insekter och liknande. det påverkar hur grönsakerna/frukten växer. till exempel detta skulle t.ex. vara användningen av medel vid odlingen av tobak. 
när det kommer till de vitlökar med blomstergödning, kan man jämföra att dessa vitlökar fick den näring som de behöver för att växa, medan 2 - 4 inte fick det? 

Teraeagle 20505 – Moderator
Postad: 9 dec 2023 17:10

Man kan inte dra så långtgående slutsatser. Till att börja med har du, som tidigare nämnt, gjort så få försök att resultatet lika gärna kan förklaras av slump. Du måste såklart skriva vad du fick för resultat, men i diskussionen och om du ev. ska ge rekommendationer för fortsatt arbete är det viktigt att du nämner det där med fler försök.

För det andra så har du testat rengöringsmedel och växtnäring. Du kan inte dra några slutsatser gällande besprutning och hur det påverkar tillväxten. I så fall borde du ha testat något bekämpningsmedel istället. Eftersom du har odlat vitlök kan du bara dra slutsatser om vitlök, inte om tobak som är en ganska annorlunda växt. 

Angående växtnäringen så skulle min hypotes inför försöket ha varit att det inte har särskilt stor påverkan på den initiala tillväxten efter att löken har grott. Frön och lökar innehåller en hel del näring från början som de använder till en början när de har grott. Det är rimligt att det är först när växten har utvecklats mer och kräver mer näring utifrån som man kan se effekter av olika mängder tillfärd växtnäring. Detta är alltså min hypotes.

Svara Avbryt
Close