2 svar
127 visningar
nenne27 är nöjd med hjälpen
nenne27 96
Postad: 23 apr 2023 15:37

U värde

hur gör jag?

CurtJ 1174
Postad: 23 apr 2023 22:05

Om man som praktiserande  ingenjör ska räkna värmeförlusterna genom ett fönster så tar man ett U-värde enligt tillverkaren eller byggnormen och använder det. 

Vill man vara med akademisk/noggrann så beräknar man värmetransporten genom ledning och då tar man hänsyn till värmeledningskoefficient (lamda) för de olika materialen och värmeöverföringskoefficienter för gränsskikten mellan glasytor och omgivining.  Du har värmeledningskoefficienterna och som talet är skrivet så gissar jag att dina värmeöverföringskoefficienter står i Bilaga 1. 

Man har också angett glasytans emittens och då får jag anta att uppgiftskonstruktören har menat att du även ska ta hänsyn till den värmetransport som sker genom strålning (Stefan-Bolzmans lag) och ska man va petig så blir det strålning till och från alla glasytor (6 st) och motsående medium/yta. Där man kan förenkla och bara ta hänsyn till strålningen till och från ytterytorna. För att göra det måste man räkna ut temperaturen på de ytorna och det kan kräva en del iterationer. Eftersom det står i uppgift b att det är ett metalloxidskikt på insidan av det yttre glaset så behöver du titta på strålning mellan alla glasen och du behöver anta en temperatur i varje glas och beräkna ledning och strålning med hjälpa av den. Det blir ett ekvationssystem som ska lösas gissar jag.

För att krångla till det ytterligare så bör man räkna ut hur luften/gasen mellan glasen eventuellt rör sig för det påverkar värmemotståndet i just det skikten och överföringen mellan gas och glas. Det är beroende på temperaturen i glasytorna och distansen på spalten och det blir inte enklare när det står angivet två distanser (20mm och 25mm) i uppgiften. Jag gissar att du inte behöver räkna på detta men det får du bedöma baserat på den undervisning du får. 

Poängen med uppgift a och b är, tror jag, att se hur mycket bättre isoleringsförmåga ett fönster med argon och metalloxidskikt är så jag gissar att det är just ledning och strålning om är det du behöver räkna på. 

Jag har lite svårt att bedöma var du ska lägga dig men det bör framgå av den undervisning du genomgår. 

nenne27 96
Postad: 29 apr 2023 20:51

jag är lite förvirrad, men ska man Först beräkna U-värdet för fönsterkonstruktionen med följande formel:

U = 1 / (R1 + R2 + R3)

?

Svara Avbryt
Close