6 svar
6103 visningar
Carolinearhusen är nöjd med hjälpen
Carolinearhusen 25 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2017 18:41

Undernivåer och orbitaler!

Hej är det någon som skulle kunna förklara på ett enkelt sätt vad orbitaler är och vad man har för användning av det? förstår inte när boken förklarar och vet inte hur jag skulle kunna använda det om det t.ex kommer en fråga om det. Tacksam för svar!

Smaragdalena 78453 – Lärare
Postad: 29 maj 2017 18:52

I Bohrs atommodell säger man att elektronerna rör sig runt atomkärnan i olika elektronskal, och att det finns plats för 2n2 2n^2 elektroner i skal nr n n . Så småningom kan man fram till att det är lite krångligare än så: I varje elektronskal (utom n=1) finns det flera olika elektronbanor, med olika energi. Dessa elektronbanor kallas orbitaler, och det får plats 2 elektroner i varje orbital. I skal 1 finns det bara en s-orbital. I skal 2 finns det en s-orbital och 3 p-orbitaler. I skal 3 finns det 1 s-orbital, 3 p-orbitaler och 5 d-orbitaler. I skal 4 finns det 1 s-orbital, 3 p-orbitaler, 5 d-orbitaler och 7 f-orbitaler. I skal 5 finns det alla de föregående plus 9 g-orbitaler, om jag minns rätt (man använder sig aldrig av g-orbitaler i kemi).

Det som krånglar till periodiska systemet en del, är att 4s-orbitalen har lägre energi än3d-orbitalerna. Det gör att periodiska systemet är så där krångligt som det är i verkligheten.

Är det här tydligare? Vad undrar du mer?

Carolinearhusen 25 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2017 19:34

Jaha okej, så det är olika elektronbanor i de olika skalen? men är det bara att veta att det finns en s-orbital och 3 p-orbitaler i andra skalet osv? eller lixom vad har man för användning av det egentligen? vad har det för betydelse? 

En annan fråga jag har är hur man tänker vid t.ex denna fråga:

Ange atomnummer och atombeteckning för det grundämne som har 

a) 2 valenselektroner i M-skalet

b) 4 valenselektroner i p-skalet

har nu orbitaler någon betydelse vid dessa uppgifter? och hur tar man hänsyn till det isåfall?

Smaragdalena 78453 – Lärare
Postad: 29 maj 2017 19:42

Om man tycker det är intressant med orbitaler (och det råkar jag göra) kan man ha mycket nytta av det, men ör de allra flesta människor spelar det inte den minsta roll.

För att lösa de uppgifter du har här, behövs det inga orbitaler, eller rättare sagt, det man behöver orbitaler till är redan inbakat i periodiska systemet. Men p-skalet?! Det måste du väl ha skrivit av fel.

Carolinearhusen 25 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2017 20:01

jaha okej, tänkte mer hur man använder det och varför det är viktigt att förstå i lixom lärarsyfte, ( har snart kursprov). 

tack då tror jag jag vet hur man löser den uppgiften! nej det står faktiskt p-skalet, får fråga min lärare, kanske hon som skrivit fel! tack för alla svar ialllfall!

Smaragdalena 78453 – Lärare
Postad: 29 maj 2017 20:56

P-skalet borde vara det som börjar med Cs. Det är vanligare att man pratar om K-, L- och M-skalet, men det finns förstås anledning att tala om de yttre skalen också ibland. Då hamnar först 2 elektroner i P-skalet (Cs och Ba), sedan fyller man påbland övergångsmetallerna  och lantaniderna innan man fyller på i P-skalet igen, det blir Tl och Pb och sedan har man 4 valenselektroner i P-skalet. Ingen lätt uppgift!

Carolinearhusen 25 – Fd. Medlem
Postad: 29 maj 2017 22:22

tack så jätte mycket för alla svar!

Svara Avbryt
Close