2 svar
20 visningar
sirius 2
Postad: 10 nov 17:44

Undersökning inom livsstil och hälsa

Hej! Jag håller på att skriva en naturvetenskaplig rapport inom livsstil och hälsa. Det fanns olika tema och jag valde att undersöka om stress.

Jag måste utgå från denna ordningen; syfte, hypotes, metod, fakta bakgrund, resultat och slutligen diskussion.

Blir tacksam om någon bara läser texten och ger mig en feedback över hela innehållet och om jag kan förbättra den, i så fall vilken del och hur. Det känns oklart och rörigt när jag skriver diskussionen och resultaten, jag vet inte hur jag ska avrunda hela texten. Jag klistrar texten under detta så får ni läsa. 

Tack på förhand!

 

 

Undersökning om stress

Syfte 

Huvudmålet med min undersökning var att lära mig olika metoder och strategier för att hantera stress, därmed lära känna mig själv bättre under tiden som jag strävar efter att förbättra mina vanor och livsstil. Jag vill förstå orsakerna till den stress jag ofta upplever samt hitta hjälpsamma lösningar för den.

Hypotes 

Jag tror att jag kommer kunna släppa mina negativa känslor och tankar som håller mig tillbaka från stunden, och ersätta dem med positiva känslor som får mig att klara av dagen på bästa möjliga sätt. Jag känner mig vanligtvis inte fullbordad, vilket gör mig besviken på mig själv och missnöjd för det mesta. Med en lugnare sinne och ett sundt humör hoppas jag på att bli av med min besatthet av perfektionism och fokusera på mig själv och de saker som jag egentligen är bra på istället. 

Metod 

- Meditativ promenad
- God planering så att man inte har allt i huvudet 
- Relativa mål. Inga orimliga krav på dig själv. 
- Skriva ner saker som händer eller som jag vill ska hända. Lite som en dagbok.


Fakta bakgrund 

Vi utsätts ofta för problem och press som gör oss ständigt stressade och oroliga. Stress kan vara nödvändigt ibland i och med att den ger oss energin att få mer saker gjort under vardagen eller sätter oss i en stressfunktion som hjälper oss att reagera i farliga situationer. Men det kan vara skadligt om vi utsätts för stress under en längre period. Både hjärnan och kroppen behöver vila och återhämta sig från stress. Det kan bli svårt för oss att återhämta oss när vi lever i en cykel av tankar och ytterligare faktorer. 

Stress kan orsakas av en mängd olika saker som inte behöver vara negativa hela tiden, man kan exempelvis känna sig stressad av att anordna en stor fest, göra en presentation inför en mängd människor, träffa en person för första gången eller plugga inför något stort. Stress kan i sin tur ge kroppen den extra energin som behövs för att klara av uppgifterna.

 

Vad är egentligen stress? Vad innebär att känna sig stressad?

Stress får hela kroppen, inklusive hjärnan, att mobiliseras som svar på ett hot. För att kunna fly eller skydda sig ökar pulsen och ämnesomsättningen förändras, vilket gör att musklerna får lättillgänglig energi. Sinnena skärps när hjärnan blir helt fokuserad på att undkomma hotet. Att inte hantera denna ångest kan öka risken för att utveckla psykiska eller hälsoproblem. Lösningen på denna oro, förutom terapier och läkemedel är lika lätt som att öka fysisk aktivitet genom att gå en promenad, men hur kan en promenad minimera effekten av stress egentligen? 

Fördelar med att promenera 

Att gå i sig distraherar dig från att tänka på de negativa saker du oroar dig för och håller dig bara fokuserad på dina steg. Promenaders effekt på oss kan göra att vi känner av mindre tidspress och hjälper till att avslappna kroppen. Den förbättrar humöret och ökar självförtroendet av den orsaken att blodet cirkuleras bättre och ångestdämpande ämnen såsom dopamin, serotonin och endorfin frigörs som gör så att vi känner oss mer gladare och piggare. 

Kopplingen mellan våra sinnen och kroppen gör att vi blir mer kreativa och kloka genom att gå. Det blir enklare för en att komma upp med nya ideer och hålla dem för en stund även efter promenaden. Promenader leder till smärtlindring, alltså muskelcellerna producerar proteiner som hjälper till att lindra smärta, piggar upp kroppen och ökar motståndskraften mot stress och plötsliga känslor eller chocker.

30 minuters promenad räcker 

Fysiskt aktivitet är viktigt för att kroppen ska må bra, men det räcker faktiskt med en 30 minuters promenad. Tanken är att motionen ska vara av “måttligt intensitet” det skiljer sig från en person till en annan men man måste kunna prata under aktivitetens gång. Om man har varit fysisk inaktiv under en lång period så kan det vara ansträngande väl - och då räcker det.

Med lagom träning stärker du dina muskler, skelett och leder samt att du ökar din balans och rörlighet. Detta minskar chansen att få fallskador eller benbrott. Positiva förändringar sker inte bara utifrån utan också inuti kroppen, exempelvis i dina blodfetter, ditt blodtryck och blodsocker. Varpå minskar det dina stresshormoner såsom kortisol och ger dig en stunds återhämtning. Att promenera dagtid under de mörka årstiderna får du en dos dagsljus som är också väldigt betydande för ditt välmående. 

Ett sätt att få den rekommenderade mängden motion är att röra på sig minst 30 minuter om dagen. Alla rörelser behöver inte vara på en och samma gång snarare uppdelade. Man kan exempelvis delade det i två promenader som är 15 min långa.


Orosdagbok och dess fördelar 

Vad  en orosdagbok innebär hör man av själva namnet, det är ett ställe där du skriver om din rädsla och uttrycker dina känslor fritt. Exempelvis på papper eller appen Notes på mobilen. Genom att skriva dagbok regelbundet kan du se utvecklingen från ax till limpa. Det ökar din effektivitet och motivation att fortsätta framåt. Du fokuserar mer på vad du gör och vad du vill uppnå - lättare att undvika göra samma misstag. 

Dagboksskrivande kan vara ett sätt att hantera daglig stress på, Forskning har visat att de som regelbundet skriver dagbok är mindre stressade än andra. Det ger dig tid att förstå alla tankar och känslor som din oro medför. Som vi nämnde innan är stress kroppens reaktion på upptäckt fara. Du kan konstatera saker som får din kropp att reagera på det sättet och hitta metoder för att hantera stress genom dagboksskrivandet.

Vi kämpar varje dag mot negativa tankar och en inre röst som säger till oss att vi inte duger. Att vi är för okunniga, lata eller fega för att hantera situationer. Det är samma röst som påminner oss om våra misslyckanden samtidigt som vi ignorerar våra framgångar. Att skriva dagbok ses alltså som en avgörande aspekt för att bekämpa alla dessa negativa idéer. När rösten i din hjärna bara försöker driva ner dig och slå ner ditt självförtroende, kan du skriva ner allt du har uppnått i en anteckningsbok och påminna dig själv om att du kan genom att bläddra tillbaka och läsa om alla fina saker du har åstadkommit. 

Hur kan du skriva om känslor?

Tankar och känslor kan vara svåra att få ner på papper. De är ofta skrämmande och låter inte alls som du i vissa fall. Huvudmålet är att du ska kunna skriva din upplevelse. Det är ofta bättre att bekräfta dina känslor än att trycka ner dem. 

Börja där du är och skriv om vad det är som händer i stunden. Att komma tillbaka till nuet hjälper dig att börja sätta saker och ting i perspektiv. “Vad är det jag säger till mig själv nu” Fråga dig. Skriv några av de rädslor och känslor du har känt. 

Därefter är det dags att omformulera din berättelse och söka efter utmaningar för varje rädsla du har känt. Exempelvis, hur realistiskt är det?, vilka personliga styrkor har hjälpt dig tidigare? påminn dig själv om dem. Är det möjligt att den här rädslan är lugnet före stormen? Forskning visar att de som inkluderar det goda och det dåliga i berättelsen blir mer motståndskraftiga mot stress.

Resultat

Meditativ promenad hjälper dig att smaka lycka. Jag praktiserade detta under mina 3 veckors undersökning i närheten av min lägenhet; Jag har gått runt i min kvarter och i skogen varje kväll i minst 30 minuter efter skolan, inklusive helgerna, och dessa promenader har blivit några av mina bästa minnen i mitt liv på sistone. Jag har följt samma metod sedan dess eftersom det omedvetet hjälpte mig mycket gällande mitt välmående och tankesätt. Jag kan äntligen säga att jag lyckades hitta vilka metoder som passar mig och utnyttjar min kropp och själ mest. Oavsett om du promenerar i en berömd plats eller går i skogen, kommer det förändra din förståelse av ditt liv. Detta beror på att det hjälper dig att se hur litet ditt liv är i jämförelse med resten av världen, och hur nöjaktigt och vackert det ändå är. 

Jag erkänner att jag först ifrågasatte effektiviteten av min valda metoder och om några förändringar skulle ske. Min undersökning lärde mig att vara mer tålmodig och förstå att bra saker tar tid att hända oss och att vi behöver tid att känna igen dem i våra liv. Radikala förändringar kan inte uppnås på första försöket, men den som försöker är den som lyckas i slutändan. "Övning ger färdighet", sa jag till mig själv när jag arbetade igenom strategierna. Jag var medveten om att det skulle ta lite tid för mig att må bättre i allmänhet.

Jag rör mig inte så ofta och gillar att tillbringa större delen av min tid hemma med mina fritidsintressen, lyssna på musik, tända ett ljus, titta på stjärnorna från fönstret medan jag håller en kopp kaffe i handen, ligger ner i sängen där jag simmar i en annan värld fylld av fantasi och tankar. I detta fall har skrivandet hjälpt mig att ta min kreativitet till nästa nivå. När jag först började anteckna hade jag svårt att uttrycka mina känslor och tyckte att mitt språk var otillräckligt för att beskriva allt som pågick inom mig. Jag har märkt en stor skillnad i mig själv under de senaste 3 veckorna och upptäckte att skrivandet har hjälpt mig att interagera bättre med andra, uttrycka mig mer effektivt och lära mig att reglera mina känslor och ilska.

Det är så jag har kunnat utvecklas varje dag. Vissa människor blir lätt uttråkade och har svårt att fokusera på en eller två saker åt gången, så de delar sin tid och gör flera aktiviteter under dagen istället. För mig fungerar det tvärtom; Jag gillar att fokusera på en uppgift från början till slut och ägna all min uppmärksamhet åt den. Ju mer tid jag har att ägna åt saken, desto bättre kommer det att synas och desto mer lär jag mig av det.

Diskussion 

Ibland vill man bara bli av med något obehagligt men tillslut hamnar i toxiskt positivitet där man inte vill uppleva något negativt alls. Man märker endast trevliga känslor och svarar positivt  på andras illamående med pigga utrop som exempelvis "Du borde le mer”, "Det kunde ha varit värre.”, "Se alltid från den ljusa sidan!", "Allting händer av en anledning."

Enligt forskningen kan bara ens eget tänkesätt avgöra hur man klarar svårigheter. Dock är det fördelaktigt om man kan ha en positiv anställning i svåra omständigheter. Känslor är viktiga oavsett positiva eller negativa. Ångest, vrede och rädsla är viktiga känslotillstånd som håller oss säkra och välmående. Att exempelvis undvika ilska gör att vi förlorar ur sikte vad som är viktigt för oss och var våra värderingar ligger.

En toxiskt person försöker vara glad inför sig själv och andra, även då hen är olycklig. Hen förväntar sig också att andra ska behålla samma positiva fasad. Faktumet är att konstant positivitet och hur toxisk positiva bemöter andra kan skada relationer. Att lätta på eller se bort från andras negativa känslor, eller pressa någon som är missnöjd att vara glad kommer inte uppfattas som särskilt empatisk av andra även om ens avsikt var att hjälpa till personen.

Jag minns känslan då jag skrev på sociala medier om min dåliga upplevelse och hur jag mådde hemskt och bara blev bemött av hoppfulla och optimistiska svar istället för medkänsla. Jag minns att det kokade inom mig, det jag inte kunde bli av med var känslan av att jag blev försummad, inte hörd eller tagen på allvar. 

Sedan dagen jag började gå blev jag mer tacksam för allt jag hade i livet, jag försökte nöja mig med sakerna som jag hade istället att önska för mycket mer. Närvaron av min familj, mina vänner, skolan och även att kunna ligga på en mjuk kudde i nätterna blev något som jag var tacksam för eftersom dessa små saker som vi inte lägger tillräckligt fokus på är väldigt stora önskan till andra personer. 

Fungerade mina metoder? 

Mina metoder funkade utmärkt och jag fick resultaten som jag förväntade mig skulle hända. Jag fick släppa alla negativa tankar och lägga all min fokus på stunden, jag försökte rensa bort allting och bry mig endast av mina andetag och steg. Metoderna som jag använde mig av har hjälpt mig med saker som jag inte trodde hängde ihop innan undersökning. Jag är medveten om att det tillvägagångssätt jag tog för att minska stressen inte skulle vara effektiv för andra eftersom våra kroppar fungerar annorlunda.  

Novis Online 10
Postad: 13 nov 12:11

Oj, det var en låååång text!

Jag tycker det var bra, men du kanske söker någon äldre/ någon med mer kunskap(går i 8). 

Min mamma är deprimerad och har utmattning syndrom, så vet att träning är viktigt! Detta anser jag att du tagigt upp bra. Följder av stress och oro. Man kanske även kan ta upp KBT?

Mvh. Novis

sirius 2
Postad: 13 nov 12:31
Novis skrev:

Oj, det var en låååång text!

Jag tycker det var bra, men du kanske söker någon äldre/ någon med mer kunskap(går i 8). 

Min mamma är deprimerad och har utmattning syndrom, så vet att träning är viktigt! Detta anser jag att du tagigt upp bra. Följder av stress och oro. Man kanske även kan ta upp KBT?

Mvh. Novis

Hej Novis! 

Tack för din återkoppling till min text, hoppas att din mamma mår bättre i framöver! Jag är inte insatt på  vad KBT egentligen betyder men jag söker gärna upp det. 

Mvh, Sirius

Svara Avbryt
Close