2 svar
25 visningar
Lechatfaitronronne är nöjd med hjälpen
Lechatfaitronronne 38
Postad: 7 jan 23:18

Uppgift om jonbindning (Har facit fel eller har jag tolkat uppgiften fel?)

"Vilken av följande föreningar kan man vänta har mest utpräglad jonbindning? NaCl, KCL, HCl"

Enligt facit är det KCl, men jag förstår inte varför. 

Så här tänker jag :

1. Väteklorid (HCl) är en molekylförening.

2. Natriumklorid (NaCl) och Kaliumklorid (KCl) är båda jonföreningar och natrium och kalium är båda alkalimetaller. 

3. Eftersom Natrium har ett lägre atomnummer (lägre periodnummer) så har natriumjonen färre skal än kaliumjonen (Na+ K2 L8) (K+ K2 L8 M8) vilket innebär att jonen är mindre (jag vet inte riktigt om jag ska säga atom eller jon men eftersom det här gäller jonbindningar så säger jag jon) till storlek och då har starkare bindning (NaCl). När jag kollade upp smältpunkterna så stämde det också att NaCl har högre smältpunkt än KCl. 

Så min fråga lyder, har jag tolkat frågan fel eller kan det vara något misstag facit gjort och i så fall vad? (Hittills har jag kunnat lita på facit utan stora problem men nu blir jag tveksam - därför vänder jag mig till er)

Lechatfaitronronne 38
Postad: 7 jan 23:23 Redigerad: 7 jan 23:30

Jag kollade upp lite och det verkar som de tog upp skillnaden i elektronegativitet. Utpräglad jonbindning, innebär det egentligen skillnad i elektronegativitet?

Ja, större skillnad i elektronegativitet ger en mer utpräglad jonbindning.

Det finns ett överlapp mellan jonbindning, kovalent bindning och metallbindning. I teorin finns inga ämnen som har någon av dessa bindningar, men i praktiken finns ämnen som ligger väldigt nära t.ex. ren jonbindning. Oftast har man ett mellanting mellan t.ex. jonbindning och kovalent bindning. Det kan t.ex. vara att man observerar egenskaper som att bindningarna är riktade (typiskt för kovalent bindning) men att ämnet leder ström i smält form (typiskt för jonbindning).

Svara Avbryt
Close