3 svar
412 visningar
163.topguy 2
Postad: 5 maj 2021 17:25

uppsats skrivning, några frågor.

hej, ska skriva en uppsats uppgiften lyder såhär:

Internet är överfullt av rekommendationer om hur man skall leva, vad man skall äta, hur man skall motionera osv. Det är svårt att få en överblick och det kan ofta kännas omöjligt att bilda sig en uppfattning om vad som verkligen gäller, vad som är sant och vad som är önsketänkande.

Syftet är att källkritiskt jämföra webbsidor riktade mot allmänheten och dessa webbsidors sätt att hantera information kring livsstilar.

Material och metoder. Gör en kritisk granskning av fyra olika men jämförbara webbsidor som berättar hur man skall leva och de påståenden som görs som kan tolkas som vetenskapligt belagda. Frågeställningen är, finns det en skillnad i trovärdighet mellan de olika webbsidorna och hur ser den ut samt vad kan den bero på?

Uppsats. Uppsatsen skall följa formatet som beskrivs enligt utdelad instruktion, Struktur för uppsats."

Jag har valt folkhälsomyndigheten, 1177.se, livsmedelverket.se, och fass.se. Dessa källor ska jag alltså jämföra och göra en källkritisk diskussion om. Det jag inte förstår är om jag ska kritisera alla webbsidor i helhet eller om jag ska ta en publicerad artikel om hur de ser på olika livstilar osv och jämföra det? 

tack för tålamodet. 

matsC 752
Postad: 5 maj 2021 18:57

Jag tror att det blir en ganska tråkig uppsats med ditt val av websidor. Det är alla sidor som anlitat befintlig expertis och har hög trovärdighet.  Välj åtminstone ut t.ex. en hälsotidskrift eller dagstidning eller rent av en influencer som tar upp hälsofrågor, då  blir det lite kontraster.

matsC 752
Postad: 5 maj 2021 19:01

Förlåt, jag svarade inte på din fråga:  Om du väljer en artikel, vilket du kan göra, bör(måste) du motivera att den är representativ för websidan.

163.topguy 2
Postad: 5 maj 2021 19:02

okej, så om jag tex väljer viktväktarna, therese lindgren, folkhälsomyndigheten och 1177 tror du uppsatsen blir lite mer intressant? och det jag inte riktigt förstår är hur jag ska gå till väga. Ska jag endast jämföra trovärdigheten i deras påståenden om hur man ska leva? 

Svara Avbryt
Close