1 svar
37 visningar
LouiseEli 1
Postad: 22 nov 2021 22:54

Uralstring

Hej! Jag ska göra ett experiment hemma likt det Pasteur gjorde.  Jag har valt att använda mig av mjölk. Jag började med att koka mjölken, fördela den i två olika behållare, ena behållaren fick stå öppen och den andra var försluten med plastfolie. 

Nu efter några dagar har det skett en förändring i båda behållarna.  I den som har stått öppen har mjölken fått en tjockare konsistens. I den andra ser det ut som att mjölken delat upp sig, den är lite mer genomskinlig på toppen och tjockare på botten. Nu undrar jag om någon skulle vilja hjälpa mig med en enklare förklaring varför det har blivit så?  

mag1 5158
Postad: 23 nov 2021 08:45

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Att den öppna burkens innehåll blivit mer trögflytande kanske är bekant från andra mejeriprodukter? Vad sker när dessa mejeriprodukter bildas?

Den täckta burkens innehåll har nog bara något i vätskan separerat, och sjunkit till botten. Du skrev att mjölken kokades (för att sterilisera), och i samband med kokandet påverkades allt i mjölken. Vilken typ av ämne tror du det kan vara som har påverkats av värmen och klumpat ihop sig? Du kanske t.o.m. har råkat ut för att mjölk bränts vid i botten av kastrullen t.ex. när du värmt mjölk till varm choklad eller när en sås skulle redas?

Svara Avbryt
Close