3 svar
44 visningar
ida1998 är nöjd med hjälpen!
ida1998 7
Postad: 29 sep 2020

Utredande uppsats - metod?

Jag ska skriva en utredande uppsats om dialekters framtid, på distans. Det finns en mall jag ska gå efter men jag har svårt att förstå uppgiften helt. En av delarna i mallen är "Metod" där man ska beskriva sin arbetsprocess och ange "Vilka/vilken undersökningsmetod har du använt dig av? Experiment, fallstudie, enkät, intervjuer och/eller litteraturstudie". Vad menas med det? Vad är detta för olika metoder? Hur skulle ett experiment/intervju kunna gå till, vad är en fallstudie o.s.v.?

Tusen tack på förhand för hjälp!

Smutstvätt 13176 – Moderator
Postad: 29 sep 2020 Redigerad: 29 sep 2020

Hur har du samlat in dina resultat till uppsatsen? Har du letat i litteratur som andra skrivit? Har du genomfört intervjuer? Har du skickat ut en enkät? :)

Experiment, fallstudie, enkät, intervjuer och/eller litteraturstudie

Experiment: Du har genomfört ett test av något slag. Om du ska undersöka hur dialekter påverkas av andra skulle detta kunna vara att du samlat personer med olika dialekter i ett rum, lyssnat på hur de pratar med varandra, och sedan spelat upp ett klipp där en person med en viss dialekt talar, och sedan undersökt hur personernas dialekter förändrades efter att de sett klippet. 

Fallstudie: Du undersöker ett eller flera fall (i detta sammanhang blir det väl olika personer som har en dialekt typ).

Enkät: Du har skickat ut en enkät med frågor om den svarandes dialekt. 

Intervjuer: Du intervjuar personer om deras dialekter, ställer frågor och analyserar vad som sägs och hur det sägs. 

Litteraturstudie: Du letar material i böcker som andra har skrivit. 

ida1998 7
Postad: 29 sep 2020

Tack så jättemycket för ditt svar! Fattar jag det rätt om jag säger att: om man letar material i böcker och artiklar som andra har skrivit  gör man en litteraturstudie och om man gör en fallstudie, enkät eller intervju gör man en empirisk studie? 

Ja, det låter vettigt! :) Varsågod! 

Svara Avbryt
Close