4 svar
182 visningar
lisababbel 32
Postad: 15 maj 2019 Redigerad: 15 maj 2019

Utredane text modernism Fadren av August Strindberg

Har i uppgift att skriva en utredande text om modernismen som fokuserar på ett specifikt verk, Fadren av August Strindberg. Jag har problem med att hitta källor som skulle kunna besvara frågan "vilka epoktypiska drag och ideal framkommer i verket?". Skulle vara väldigt tacksam om någon skulle kunna hjälpa med att besvara den och möjligtvis även hjälpa till med att besvara frågan " Vad är det för problematik som diskuteras genom verket?". 

Ebola 1342
Postad: 15 maj 2019

Är inte meningen att du ska läsa boken och ta ställning till dessa frågor. Har du läst den? Om inte skulle jag föreslå att du söker på engelska, lättare att hitta resultat då.

Frågorna är väldigt typiska för analys av Strindberg så det lär bli lätt att bara söka upp valfri bokanalys och leta efter sådana avsnitt.

lisababbel 32
Postad: 15 maj 2019

Uppgiften är en komplettering i slutet av året så vi har ingen tid att läsa boken utan ska istället hitta pålitliga källor som besvarar frågorna. Det viktigaste är att visa hur verket avbildar typiska drag för modernismen. Skulle jätte gärna få tips på några källor som är mer eller mindre pålitliga och relevanta.

Ebola 1342
Postad: 15 maj 2019 Redigerad: 15 maj 2019

Har du tillgång till artiklar via researchgate med mera genom skolan? 

Du kan börja här:

http://riksarkivet.se/Sve/Publikationer/Filer/Bd_33_August_Strindberg.pdf

Om du söker efter Fadren i PDFn har du flera avsnitt som diskuterar den epoktypiska influensen bakom dramat. En intressant notis är att faktiska vetare i modern tid dementerar att Strindberg skulle varit naturalist och modernist vilket var epok-typiskt. Jag hittade en annan, ganska tung artikel som diskuterade detta. Det är mer litteraturvetenskap än Svenska på gymnasiet dock. 

Albiki 4228
Postad: 15 maj 2019 Redigerad: 15 maj 2019

Hej!

Fadren är på 150 sidor, så det ska inte ta särskilt lång tid att läsa verket; en dags koncentrerat läsande bör räcka.

Verket brukar behandlas av de flesta gymnasieskolor i landet under ordinarie läsårstid, så du har förmodligen noteringar om detta i dina anteckningar från svenska-lektionerna på gymnasiet.

Svara Avbryt
Close