coffeshot 371
Postad: 4 apr 10:46

V(X), V(Y) givet f_{X,Y](x,y)

Hej!

Denna uppgift har jag fastnat på (5.20 i Gunnar Blom m.fl., Sannolikhetsteori och statistikteori med tillämpningar):

Den stokastiska variabeln (X,Y)(X,Y) har täthetsfunktionen

fX,Y=12xe-xf_{X,Y}=\frac 1 {2x} e^-x när x>0,-xyxx > 0, -x \leq y \leq x

Bestäm V(X)V(X), V(Y)V(Y).

(uppgiften ber om lite fler saker också, men jag har fastnat redan i variansberäkningen)

För att bestämma variansen tänkte jag att man förstå behövde bestämma väntevärdet. För att kunna bestämma väntevärdet för XX och för YY, så måste man också bestämma de marginella täthetsfunktionerna för XX och YY.

Jag tänker då att man använder sig av att

fX(x)=-fX,Y(x,y)dyf_X(x)=\int_{-\infty}^{\infty} f_{X,Y}(x,y)dy

fY(y)=-fX,Y(x,y)dxf_Y(y)=\int_{-\infty}^{\infty} f_{X,Y}(x,y)dx

Jag ritade upp nedanstående bild, som jag hoppas att ni kan läsa och förstå. Den har som syfte att hjälpa mig bestämma gränserna för integralerna:

 

Om vi söker fX(b)f_X(b) bör vi integrera täthetsfunktionen längs linjen x=bx=b. Detsamma gäller fY(a)f_Y(a) fast då längs med y=ay=a. Problemet blir att för att bestämma fX,Y(x,y)dx\int f_{X,Y}(x,y)dx behöver jag integrera över 12xe-xdx\frac 1 {2x}e^{-x}dx, vilket blir en knepig integral. I facit skriver man bara följande:

Jag förstår inte hur vi kan använda ett symmetriargument för integralen y12xe-xdx\int_{y}^{\infty} \frac 1 {2x} e^{-x}dx. Har jag tagit fram fel integral?

___________________

För kontextens skull ber uppgiften utöver om att bestämma V(X)V(X) och V(Y)V(Y) också om att bestämma ρ(X,Y)\rho (X,Y) samt att besvara om X,YX,Y är: okorrelerade, och om de är oberoende.

Det fullständiga lösningsförslaget som man ger till uppgiften är då:

Gustor 595
Postad: 4 apr 11:29 Redigerad: 4 apr 11:30

Notera att

fYX(yx)=fX,Y(x,y)fX(x)=12xf_{Y\mid X}(y\mid x) = \frac{f_{X, Y}(x, y)}{f_X(x)} = \frac{1}{2x} på intervallet [-x,x][-x, x].

Så givet att X=xX=x så är den betingade sannolikheten för YY likformigt fördelad på [-x,x][-x, x]. Väntevärdet för en sådan symmetrisk fördelning är 0.

Vi kan använda att E[Y]=E[E[YX]]E[Y] = E[E[Y\mid X]] och eftersom E[YX=x]=0E[Y\mid X=x] =0 så måste E[Y]=0E[Y] =0.

coffeshot 371
Postad: 5 apr 12:16 Redigerad: 5 apr 12:21
Gustor skrev:

Notera att

fYX(yx)=fX,Y(x,y)fX(x)=12xf_{Y\mid X}(y\mid x) = \frac{f_{X, Y}(x, y)}{f_X(x)} = \frac{1}{2x} på intervallet [-x,x][-x, x].

Så givet att X=xX=x så är den betingade sannolikheten för YY likformigt fördelad på [-x,x][-x, x]. Väntevärdet för en sådan symmetrisk fördelning är 0.

Vi kan använda att E[Y]=E[E[YX]]E[Y] = E[E[Y\mid X]] och eftersom E[YX=x]=0E[Y\mid X=x] =0 så måste E[Y]=0E[Y] =0.

Betingat väntevärde ingår inte i min kurs, men slog upp definitionen. Så i uppgiften, är alltså XX en stokastisk variabel som representerar den betingade sannolikheten att YY är likformigt fördelad på [-x,x][-x,x]? Här hänger jag nog inte riktigt med. Jag förstår att om en s.v. ZZ likformigt fördelad på ett intervall [a,b][a,b] så gäller E(Z)=a+b2E(Z)=\frac{a+b}2 vilket med a=x,b=-xa=x,b=-x blir att E(Z)=0E(Z)=0. Eller är YY helt enkelt en likformig fördelning? Det går inte riktigt ihop för mig, får jag ser inte vad 12xe-x\frac 1{2x} e^{-x} i täthetsfunktionen representerar då.

 

Eftersom betingat väntevärde är utanför min kurs så tänkte jag att man kanske kunde använda som de gör i facit:

dvs. använda sig av

E(Y)=--yfX,Y(x,y)dydxE(Y)=\int_{-\infty}^{\infty} \int_{-\infty}^{\infty} y f_{X,Y}(x,y)dydx

 

Enligt min bild i OP hade jag egentligen velat integrera mellan 

E(Y)=y-xxyfX,Y(x,y)dydxE(Y)=\int_{y}^{\infty} \int_{-x}^{x} y f_{X,Y}(x,y)dydx

men jag kan se varför

E(Y)=0-xxyfX,Y(x,y)dydxE(Y)=\int_{0}^{\infty} \int_{-x}^{x} y f_{X,Y}(x,y)dydx

är korrekt

och då får jag fram att E(Y)=0E(Y)=0.

Gustor 595
Postad: 5 apr 13:13 Redigerad: 5 apr 13:14

Okej, förstår. Ja, det borde gå bra, men jag tror du vill ha |y||y| istället för yy i integrationsgränsen. 

Man kan se att E[Y]=0E[Y]=0 direkt genom att titta på den marginella fördelningen. Kanske är det så här facit menar?

Enligt definitionen är

fY(y)=fX,Y(x,y)dxf_Y(y) = \int f_{X,Y}(x,y)dx,

där vi integrerar över alla möjliga värden på XX givet att Y=yY=y.

För ett givet yy betyder villkoret -xyx-x\leq y\leq x att |y|x|y|\leq x. Därför blir

fY(y)=|y|fX,Y(x,y)dxf_Y(y) = \int_{|y|}^\infty f_{X,Y}(x,y)dx.

Alltså är

fY(y)=|y|e-x2xdxf_Y(y) = \int_{|y|}^\infty \frac{e^{-x}}{2x} dx.

Vi kan nu observera att

fY(-y)=fY(y)f_Y(-y) = f_Y(y), eftersom |-y|=|y||-y| = |y|, och inget annat beror av yy. Alltså är den marginella sannolikheten fY(y)f_Y(y) symmetrisk kring 00 och det följer att E[Y]=0E[Y] = 0.

Gustor 595
Postad: 5 apr 14:19 Redigerad: 5 apr 14:27

Låt XX och YY vara två kontinuerliga slumpvariabler. För varje värde yy som YY antar och för vilket fY(y)0f_Y(y)\neq 0 så kan vi definiera den betingade täthetsfunktionen som

fXY(xy):=fX,Y(x,y)fY(y)f_{X\mid Y}(x\mid y) := \frac{f_{X,Y}(x,y)}{f_Y(y)}.

Intuitivt beskriver denna funktion sannolikheten för utfallen för XX givet att YY har antagit något känt värde yy.

Det betingade väntevärdet av variabeln XX givet YY kan betraktas antingen som en slumpvariabel, skriven E[XY]E[X\mid Y], eller som en funktion, som brukar skrivas E[XY=y]E[X\mid Y=y].

Den första bemärkelsen kan du tänka på som följande. När vi känner till värdet på YY kommer XX att fördela sig på något sätt, och runt något viss väntevärde. Denna fördelning, och därav även väntevärdet av denna, kommer generellt att se olika ut beroende på vilket värde YY antar. Det betingade väntevärdet är alltså en slumpvariabel. För varje värde yy som YY antar så antar denna slumpvariabel värdet E[XY=y]E[X\mid Y=y], som formellt definieras som

E[XY=y]:=-yfXY(xy)dxE[X\mid Y=y]:= \int_{-\infty}^\infty y f_{X\mid Y}(x\mid y) dx.


Här är ett illustrerande exempel, dock i det diskreta fallet; taget från https://math.stackexchange.com/questions/23600/intuition-behind-conditional-expectation:

Tänk dig att XX är antalet prickar på en vanlig sexsidig tärning du kastar. Utan ytterligare information är E[X]=1+2+3+4+5+66=3.5E[X] = \frac{1+2+3+4+5+6}{6}=3.5 vår bästa gissning för vad XX kommer bli för värde (bäst i bemärkelsen att om vi upprepar experimentet många gånger så kommer storleken på felen minimeras om vi hela tiden gissar 3.5).

Låt säga att jag ger dig lite mer information. Jag säger att XX är ett jämnt tal. Då blir plötsligt E[X]=2+4+62=4E[X] = \frac{2+4+6}{2}=4.

Säger jag att XX är ett udda tal, ja då blir E[X]=3E[X] = 3.

Vi ser att när jag ger dig ytterligare information så kan väntevärdet komma att ändras. Tänk nu på denna ytterligare information som någon abstrakt slumpvariabel YY. Väntevärdet av XX beror av vilken information som ges (vilket värde vi känner till som YY antar). Exakt vad väntevärdet för XX blir avgörs av slumpen, eftersom YY också är en slumpvariabel (så vilken information jag ger dig ser vi som en slump).

Kallar vi informationen "antalet prickar är jämnt" för y1y_1 och "antalet prickar är udda" för y2y_2 så kan vi beskriva situationen ovan som att E[XY=y1]=4E[X\mid Y=y_1] = 4 och E[XY=y2]=3E[X\mid Y=y_2] = 3. Den slumpvariabel som antingen antar värdet 44 eller värdet 33 på detta sätt skriver vi som E[XY]E[X\mid Y].


Okej, så E[XY]E[X\mid Y] är alltså en slumpvariabel, inte ett reellt tal (som t.ex. E[X]E[X]eller E[Y]E[Y] är). Vi kan därför betrakta denna slumpvariabels väntevärde: E[E[XY]]E[E[X\mid Y]]. Det visar sig att E[E[XY]]=E[X]E[E[X\mid Y]] = E[X]. Intuitivt är talet E[E[XY]]E[E[X \mid Y]] den bästa gissningen av vilket värde E[X]E[X] är innan YY har antagit något specifikt värde. Det förefaller då rimligt att den bästa gissningen då bara borde bli E[X]E[X], vilket man också kan visa formellt (law of total expectation).


I uppgiften påstod jag att tätheten för YY givet att X=xX=x (alltså tätheten för YX=xY\mid X=x) var likformig på intervallet [-x,x][-x,x]. Därför är väntevärdet E[YX=x]=0E[Y\mid X=x]=0 för alla möjliga xx. Det betyder alltså att oavsett vilken "information" vi får från XX (vilket värde XX antar) så fördelar sig YY symmetriskt runt 0. Speciellt så antar slumpvariabeln E[YX]E[Y\mid X] aldrig något annat värde än 0. Därför måste väntevärdet E[E[YX]]E[E[Y\mid X]] vara 0. Men detta väntevärde är detsamma som E[Y]E[Y] som vi just sett. Alltså är E[Y]=0E[Y]=0.

Svara
Close