1 svar
47 visningar
Lär mig är nöjd med hjälpen
Lär mig 324
Postad: 21 mar 00:51

vad är argument

Hej!Hur vet man hur man ska ta ut argument ur en text?

anses detta stycke som ett argument? "Partiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havensekosystem. Mikroplasterna, som kommer från allt från plastpåsar till tandkräm,innehåller farliga kemikalier som tas upp av havens djur och utgör ett hot också förmänniskor. Vi måste begränsa vår konsumtion av plast för vår egen och naturensskull. "

Jag skulle säga att meningen som börjar med ”Partiklar” och meningen som börjar med”Mikroplasterna” är argument. Meningen efter är en åsikt/tes/personlig slutsats. I princip talar ett argument om varför författaren anser att läsaren ska tycka/hålla med om något.

Du kan ofta identifiera tes och argument genom att prova att sätta in ”Jag tycker” och ”På grund av att” i texten. Det som kommer hör ihop med ”jag tycker” är en åsikt, medan det som hör ihop med ”På grund av att” är ett argument. 

Det blir inte alltid jättefint grammatiskt, men som minnesregel fungerar det bra. För din text blir det: 

På grund av att artiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havensekosystem. På grund av att Mikroplasterna, som kommer från allt från plastpåsar till tandkräm,innehåller farliga kemikalier som tas upp av havens djur och utgör ett hot också förmänniskor. Jag tycker att Vi måste begränsa vår konsumtion av plast för vår egen och naturensskull.

Argumenten är svåra att säga emot (om det finns en bra källa till dem), medan åsikter går att tycka olika om. Att mikroplaster skadar hav och människor, det är en faktamässig fråga, men huruvida vi ska göra något åt problemet kan man tycka olika om. Texten skulle lika gärna kunna säga 

Partiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havensekosystem. Mikroplasterna, som kommer från allt från plastpåsar till tandkräm,innehåller farliga kemikalier som tas upp av havens djur och utgör ett hot också förmänniskor. Men det skiter jag i, så fortsätt äta plastpåsar och hälla ut sopor i naturen! 

Märklig åsikt, men åsikter kan gå isär. :)

Svara Avbryt
Close