1 svar
1344 visningar
ickemattekunnig är nöjd med hjälpen
ickemattekunnig 45
Postad: 11 apr 2021 18:05

Vad är en naturvetenskaplig undersökning?

Hej,

Vad är det egentligen som krävs för att en undersökning ska räknas som naturvetenskaplig? I början så tyckte jag att det var enkelt men ju mer jag började fundera desto mer förvirrad blev jag.

När jag googlar så får jag endast fram mallar på rapporter till naturvetenskapliga undersökningar typ, det kanske är en annan sak?

Teraeagle 20511 – Moderator
Postad: 12 apr 2021 13:31

I stora drag kan man väl säga att det bygger på att du skapar dig en uppfattning kring hur något fungerar, dvs att du skapar en hypotes. Sedan gör du experiment som antingen styrker eller försvagar din uppställda hypotes. En hypotes som har experimentellt stöd kallas för teori. Inom naturvetenskapen ställer man olika teorier mot varandra och väljer den förklaringsmodell som beskriver så mycket som möjligt av det man kan observera på ett så enkelt sätt som möjligt. 

Både Newton och Einstein har tagit fram teorier för hur gravitationen fungerar. Einsteins är bättre eftersom den förklarar fler observationer i naturen, men det betyder inte att Newtons teori är oduglig. Den duger för att förklara väldigt mycket av det som sker i naturen.

En vetenskaplig teori kan aldrig beskriva sanningen helt perfekt, så det finns ingen teori som är ”rätt”. Det handlar om att hela tiden utveckla nya teorier som kan förklara allt som tidigare teorier har kunnat förklara, samt ytterligare saker. Gradvis får man därmed en bättre förståelse för hur naturen fungerar.

Svara Avbryt
Close